mielone kotlety z kurczaka ze śmietaną

mielone kotlety z kurczaka-pyszne, obfite i proste! Kotlety z fileta z kurczaka w kawałkach są miękkie i delikatne w smaku. W tym samym czasie z kawałkami mięsa w środku. Czując się podczas posiłku, nadają potrawie idealną konsystencję, jednocześnie zaspokajając preferencje smakowe miłośników kotletów i klasycznego dania mięsnego. W razie potrzeby do kotletów można dodać posiekane świeże zioła lub przyprawy.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 17 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 16 % 5 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 40 min

jak zrobić posiekane kotlety z kurczaka ze śmietaną? Obierz filet z kurczaka i pozbądź się małych kości. Umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem, aby nadmiar wody nie dostał się do kotletów. Pokrój filety w drobną kostkę.

cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paski.

Połącz wszystkie składniki w głębokiej misce, dodaj jajka, majonez i śmietanę. Wymieszaj produkty tak, aby wszystkie kawałki fileta były równomiernie pokryte płynnymi składnikami, a cebula dobrze się rozprowadzała. W tym momencie dodaj sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.

dodaj skrobię do półfabrykatu na posiekane kotlety z kurczaka i wyślij masę do lodówki na 2-3 godziny. Skrobię można zastąpić mąką, ale wtedy gotowe kotlety nie będą tak delikatne i chrupiące.

po tym, jak filet z kurczaka zostanie marynowany kwaśną śmietaną i majonezem, a przyprawy nadadzą swój niepowtarzalny smak i aromat, możesz rozpocząć smażenie.

rozgrzej patelnię z wystarczającą ilością oleju, aż będzie bardzo gorąca. Rozłóż mieszankę mięsną łyżką, szybko się układa, a kotlety nabierają schludnego, równego kształtu i chrupiącej skórki. Zmniejsz ogień do średniego i smaż z obu stron, aż uzyskasz ładny złoty kolor. W razie potrzeby pod koniec smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką i dusić gotowe kotlety przez kilka minut. Dzięki temu gotowe danie będzie jeszcze bardziej delikatne w środku.

podawaj kotlety na gorąco z dodatkiem gotowanych ziemniaków z masłem, spaghetti, ryżem lub warzywami. Ogólnie rzecz biorąc, prawie każdy dodatek nadaje się do takich kotletów. Idealnie komponują się z sałatką i świeżymi ziołami.

w razie potrzeby kotlety można urozmaicić, włączając w ich skład posiekane warzywa (koperek lub pietruszka), kawałki warzyw (drobno starta marchewka lub małe kawałki papryki, dla miłośników ostrej papryki chili), a nawet ser.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy