skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić posiekane kotlety z kurczaka ze śmietaną? Obierz filet z kurczaka i pozbądź się małych kości. Umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem, aby nadmiar wody nie dostał się do kotletów. Pokrój filety w drobną kostkę.
cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paski.
Połącz wszystkie składniki w głębokiej misce, dodaj jajka, majonez i śmietanę. Wymieszaj produkty tak, aby wszystkie kawałki fileta były równomiernie pokryte płynnymi składnikami, a cebula dobrze się rozprowadzała. W tym momencie dodaj sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.
dodaj skrobię do półfabrykatu na posiekane kotlety z kurczaka i wyślij masę do lodówki na 2-3 godziny. Skrobię można zastąpić mąką, ale wtedy gotowe kotlety nie będą tak delikatne i chrupiące.
po tym, jak filet z kurczaka zostanie marynowany kwaśną śmietaną i majonezem, a przyprawy nadadzą swój niepowtarzalny smak i aromat, możesz rozpocząć smażenie.
rozgrzej patelnię z wystarczającą ilością oleju, aż będzie bardzo gorąca. Rozłóż mieszankę mięsną łyżką, szybko się układa, a kotlety nabierają schludnego, równego kształtu i chrupiącej skórki. Zmniejsz ogień do średniego i smaż z obu stron, aż uzyskasz ładny złoty kolor. W razie potrzeby pod koniec smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką i dusić gotowe kotlety przez kilka minut. Dzięki temu gotowe danie będzie jeszcze bardziej delikatne w środku.
podawaj kotlety na gorąco z dodatkiem gotowanych ziemniaków z masłem, spaghetti, ryżem lub warzywami. Ogólnie rzecz biorąc, prawie każdy dodatek nadaje się do takich kotletów. Idealnie komponują się z sałatką i świeżymi ziołami.
w razie potrzeby kotlety można urozmaicić, włączając w ich skład posiekane warzywa (koperek lub pietruszka), kawałki warzyw (drobno starta marchewka lub małe kawałki papryki, dla miłośników ostrej papryki chili), a nawet ser.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g