duszona kapusta z mielonym mięsem i ryżem na patelni

Szybkie i łatwe, smaczne i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny! Duszona kapusta z mięsem mielonym i ryżem na patelni jest nieco podobna do leniwych gołąbków, ale metoda gotowania jest znacznie prostsza i szybsza. Tak, a na podniebieniu danie tylko wygrywa. Możesz gotować na obiad.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 54 % 14 g
136 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną kapustę z mielonym mięsem i ryżem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wybierać z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być wieprzowina, wołowina, kurczak lub mieszane mięso mielone. Weź ryż długoziarnisty na parze-pozostaje kruchy podczas gotowania i mniej się gotuje. Proporcje ryżu, kapusty i mięsa mielonego można nieco zmienić według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę z marchewką przez 3-4 minuty na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mięso mielone na patelnię. Wymieszaj z warzywami i podsmaż wszystko razem, aby farsz zmienił kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj kapustę. Usuń górne pomarszczone liście z głowy i pokrój je na pół. Drobno posiekaj wymaganą ilość kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kapustę na patelnię do mielonego mięsa. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 2-3 minuty. W tym czasie kapusta zacznie stać się bardziej miękka i straci swoją objętość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą. Umieść umyty ryż na patelni i zalej go powstałym sosem pomidorowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do smaku dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, sól i przyprawy, takie jak mielony pieprz i suszona bazylia lub oregano. Wszystko wymieszaj i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Spróbuj ryżu - w razie potrzeby możesz dodać trochę wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij gotowe danie z ognia, ale pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut, aby się ugotowało. Podawaj na gorąco! Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy