skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną kapustę z mielonym mięsem i ryżem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wybierać z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być wieprzowina, wołowina, kurczak lub mieszane mięso mielone. Weź ryż długoziarnisty na parze-pozostaje kruchy podczas gotowania i mniej się gotuje. Proporcje ryżu, kapusty i mięsa mielonego można nieco zmienić według własnego gustu.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę z marchewką przez 3-4 minuty na małym ogniu.
Krok 4:
Następnie dodaj mięso mielone na patelnię. Wymieszaj z warzywami i podsmaż wszystko razem, aby farsz zmienił kolor.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj kapustę. Usuń górne pomarszczone liście z głowy i pokrój je na pół. Drobno posiekaj wymaganą ilość kapusty.
Krok 6:
Dodaj kapustę na patelnię do mielonego mięsa. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 2-3 minuty. W tym czasie kapusta zacznie stać się bardziej miękka i straci swoją objętość.
Krok 7:
Osobno wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą. Umieść umyty ryż na patelni i zalej go powstałym sosem pomidorowym.
Krok 8:
Do smaku dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, sól i przyprawy, takie jak mielony pieprz i suszona bazylia lub oregano. Wszystko wymieszaj i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Spróbuj ryżu - w razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
Krok 9:
Zdejmij gotowe danie z ognia, ale pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut, aby się ugotowało. Podawaj na gorąco! Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g