kotlety marchewkowe z gotowanej marchewki jak w przedszkolu

Słodkie, jasne , słoneczne-rozweselą! Jeśli nigdy nie próbowałeś kotletów marchewkowych, czas to naprawić! Dzięki temu przepisowi otrzymasz wspaniałe, obfite i soczyste danie odpowiednie na śniadanie, lunch lub kolację. I spodoba się nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 61 % 17 g
141 kcal
IG: 29 / 12 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety marchewkowe z gotowanej marchewki? Przygotuj niezbędne składniki. Marchewki wybierz soczyste i świeże, nie ospałe. Jajko potrzebuje dużego wyboru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki dobrze opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Waga netto marchwi po przetworzeniu powinna wynosić 500 g, więc weź warzywo z marginesem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść marchewki na patelni lub patelni z grubym dnem. Wlej mleko, dodaj cukier, sól, dodaj kawałek masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie, a wilgoć odparuje. Zajęło mi to około 25 minut. Ważne jest, aby okresowo sprawdzać, czy marchewki są spalone od dołu, dlatego należy je dokładnie wymieszać i do dołu, aby zobaczyć, ile płynu pozostało i jak długo nadal trzeba dusić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostatecznie cała ciecz powinna wyparować. Jak widać na zdjęciu, na dnie patelni, jeśli odepchniesz marchewki na bok, nie ma mleka ani soku z marchwi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowe marchewki do miski i wstaw do lodówki w temperaturze pokojowej. Jeśli zauważysz, że w marchewce pozostała nadmiar wilgoci, możesz ją lekko wycisnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i semolinę do masy marchewkowej, ubij jajko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby semolina puchła. Powinieneś uzyskać grubą, lepką masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z mielonej marchwi uformuj średniej wielkości kotlet i zwiń ze wszystkich stron w bułkę tartą. Jeśli masa mocno przylega do dłoni i rozpada się, zwilż je wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podobnie uformuj wszystkie inne placki. Mam 6 sztuk.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż kotlety i smaż z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś gotowe kotlety na talerz i natychmiast podawaj. Podałam z mlecznym sosem waniliowym (patrz przepis poniżej) - właśnie taki podawano nam w przedszkolu do różnych zapiekanek, naleśników i serników. A kotlety z nim są po prostu niewyobrażalnie smaczne. Smacznego!

dla sos mleczny wlej 2-3 łyżki do rondla. l skrobia ziemniaczana, 2 łyżki. l mąka; 2-3 łyżki. l cukier, szczypta waniliny. Wlej 350-400 ml zimnego mleka i dokładnie wymieszaj trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki. Umieść patelnię na małym ogniu i ciągle mieszając, zagotuj SOS. Ale nie gotuj. Gdy tylko sos zacznie gęstnieć, natychmiast wyjmij go z pieca, w przeciwnym razie szybko zgęstnieje i otrzymasz gęsty krem i potrzebujesz płynnej konsystencji.

to wszystko, sos jest gotowy. Ostudzić, przykryć folią spożywczą "w kontakcie", aby się nie zetrzeć i można podawać z kotletami. Nadaje się również do zapiekanek, naleśników, naleśników, serników i innych podobnych wypieków.

niestety, kiedy byłam mała, nigdy nie mieliśmy takich kotletów w menu w przedszkolu. I na próżno. Są tak pyszne, że na pewno-to byłoby moje ulubione danie. Pomimo tego, że nie mogę znieść solonej gotowanej marchewki. Ale warto go osłodzić, zagotować w mleku-i okazuje się, że jest to po prostu objadanie się.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy