skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety marchewkowe z gotowanej marchewki? Przygotuj niezbędne składniki. Marchewki wybierz soczyste i świeże, nie ospałe. Jajko potrzebuje dużego wyboru.
Krok 2:
Marchewki dobrze opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Waga netto marchwi po przetworzeniu powinna wynosić 500 g, więc weź warzywo z marginesem.
Krok 3:
Umieść marchewki na patelni lub patelni z grubym dnem. Wlej mleko, dodaj cukier, sól, dodaj kawałek masła.
Krok 4:
Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie, a wilgoć odparuje. Zajęło mi to około 25 minut. Ważne jest, aby okresowo sprawdzać, czy marchewki są spalone od dołu, dlatego należy je dokładnie wymieszać i do dołu, aby zobaczyć, ile płynu pozostało i jak długo nadal trzeba dusić.
Krok 5:
Ostatecznie cała ciecz powinna wyparować. Jak widać na zdjęciu, na dnie patelni, jeśli odepchniesz marchewki na bok, nie ma mleka ani soku z marchwi.
Krok 6:
Przenieś gotowe marchewki do miski i wstaw do lodówki w temperaturze pokojowej. Jeśli zauważysz, że w marchewce pozostała nadmiar wilgoci, możesz ją lekko wycisnąć.
Krok 7:
Dodaj mąkę i semolinę do masy marchewkowej, ubij jajko.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby semolina puchła. Powinieneś uzyskać grubą, lepką masę.
Krok 9:
Z mielonej marchwi uformuj średniej wielkości kotlet i zwiń ze wszystkich stron w bułkę tartą. Jeśli masa mocno przylega do dłoni i rozpada się, zwilż je wodą.
Krok 10:
Podobnie uformuj wszystkie inne placki. Mam 6 sztuk.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż kotlety i smaż z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 12:
Przenieś gotowe kotlety na talerz i natychmiast podawaj. Podałam z mlecznym sosem waniliowym (patrz przepis poniżej) - właśnie taki podawano nam w przedszkolu do różnych zapiekanek, naleśników i serników. A kotlety z nim są po prostu niewyobrażalnie smaczne. Smacznego!
dla sos mleczny wlej 2-3 łyżki do rondla. l skrobia ziemniaczana, 2 łyżki. l mąka; 2-3 łyżki. l cukier, szczypta waniliny. Wlej 350-400 ml zimnego mleka i dokładnie wymieszaj trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki. Umieść patelnię na małym ogniu i ciągle mieszając, zagotuj SOS. Ale nie gotuj. Gdy tylko sos zacznie gęstnieć, natychmiast wyjmij go z pieca, w przeciwnym razie szybko zgęstnieje i otrzymasz gęsty krem i potrzebujesz płynnej konsystencji.
to wszystko, sos jest gotowy. Ostudzić, przykryć folią spożywczą "w kontakcie", aby się nie zetrzeć i można podawać z kotletami. Nadaje się również do zapiekanek, naleśników, naleśników, serników i innych podobnych wypieków.
niestety, kiedy byłam mała, nigdy nie mieliśmy takich kotletów w menu w przedszkolu. I na próżno. Są tak pyszne, że na pewno-to byłoby moje ulubione danie. Pomimo tego, że nie mogę znieść solonej gotowanej marchewki. Ale warto go osłodzić, zagotować w mleku-i okazuje się, że jest to po prostu objadanie się.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g