skład / składniki
metoda gotowania
podgrzej patelnię olejem roślinnym na dużym ogniu. Rozłóż mięso mielone na patelni, używając drewnianej szpatułki, podziel je na małe kawałki. Im mniejsze mięso mielone, tym delikatniejszy będzie gotowy sos. Jeśli jest dużo mięsa mielonego lub patelnia jest zbyt mała, smażymy ją porcjami, aby mięso się nie ugotowało, ale okazało się opiekane.
gdy tylko całe mięso mielone zostanie usmażone (zwracamy na patelnię ten, który był smażony jako pierwszy, jeśli gotowanie odbywało się partiami). Obierz cebulę, drobno pokrój nożem, Dodaj do mięsa mielonego, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka i przezroczysta.
jeśli podczas smażenia utworzył się nadmiar tłuszczu, należy go spuścić, trzymając zawartość szpatułką lub pokrywką. Gotowe danie okazuje się smaczne i dość dietetyczne, więc nadmiar oleju w sosie jest całkowicie bezużyteczny.
cukinię (można zastąpić zwykłą cukinią) umyć, wysuszyć i pokroić w połówki, nie obierać skóry. Cukinię można w razie potrzeby pokroić i zmniejszyć-skupiamy się na własnych preferencjach. Drobno posiekaj czosnek, razem z cukinią dodaj go do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj, dodaj bulion wołowy, pomidory we własnym soku (wcześniej zmiel duże kawałki), liść laurowy, sól, czarny pieprz i włoskie suszone zioła. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wymieszać szpatułką i zmniejszyć ogień.
przykryj SOS pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Gotowość zależy od kawałków cukinii: gdy tylko staną się miękkie, wyjmujemy liść laurowy i danie można podać.
na talerzu rozłóż wybrany dodatek (w tym przypadku najlepszą kombinacją są dowolne odmiany makaronu). Na wierzch nakładamy gotowy gulasz z mięsa mielonego z warzywami, podajemy go natychmiast, aż danie zdąży się ochłodzić, a niezrównany aromat rozprzestrzenia się po całym domu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g