gulasz mielony z sosem

klasyczny sos mięsny do każdego przystawki! Proste i smaczne! Gulasz mielony z sosem idealnie komponuje się z makaronem lub innym dodatkiem. Małe kawałki i sos tworzą niezwykle smaczne i delikatne połączenie. Minimalna ilość tłuszczu i węglowodanów sprawia, że danie nadaje się na późny obiad bez szkody dla sylwetki. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wynik mile zaskoczy i pozwoli potrawie na zawsze osiąść na liście ulubionych przepisów.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 16 % 3 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

podgrzej patelnię olejem roślinnym na dużym ogniu. Rozłóż mięso mielone na patelni, używając drewnianej szpatułki, podziel je na małe kawałki. Im mniejsze mięso mielone, tym delikatniejszy będzie gotowy sos. Jeśli jest dużo mięsa mielonego lub patelnia jest zbyt mała, smażymy ją porcjami, aby mięso się nie ugotowało, ale okazało się opiekane.

gdy tylko całe mięso mielone zostanie usmażone (zwracamy na patelnię ten, który był smażony jako pierwszy, jeśli gotowanie odbywało się partiami). Obierz cebulę, drobno pokrój nożem, Dodaj do mięsa mielonego, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka i przezroczysta.

jeśli podczas smażenia utworzył się nadmiar tłuszczu, należy go spuścić, trzymając zawartość szpatułką lub pokrywką. Gotowe danie okazuje się smaczne i dość dietetyczne, więc nadmiar oleju w sosie jest całkowicie bezużyteczny.

cukinię (można zastąpić zwykłą cukinią) umyć, wysuszyć i pokroić w połówki, nie obierać skóry. Cukinię można w razie potrzeby pokroić i zmniejszyć-skupiamy się na własnych preferencjach. Drobno posiekaj czosnek, razem z cukinią dodaj go do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj, dodaj bulion wołowy, pomidory we własnym soku (wcześniej zmiel duże kawałki), liść laurowy, sól, czarny pieprz i włoskie suszone zioła. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wymieszać szpatułką i zmniejszyć ogień.

przykryj SOS pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Gotowość zależy od kawałków cukinii: gdy tylko staną się miękkie, wyjmujemy liść laurowy i danie można podać.

na talerzu rozłóż wybrany dodatek (w tym przypadku najlepszą kombinacją są dowolne odmiany makaronu). Na wierzch nakładamy gotowy gulasz z mięsa mielonego z warzywami, podajemy go natychmiast, aż danie zdąży się ochłodzić, a niezrównany aromat rozprzestrzenia się po całym domu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy