pilaw z krewetkami
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
Zainspiruj się do gotowania i zacznij:
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;
- obierz czosnek, zmiażdż goździki rękojeścią noża;
- na mieszance oliwy z oliwek i masła podsmaż cebulę z czosnkiem;
- po trzech minutach usuwamy czosnek z patelni i wlewamy do niego wcześniej umyty ryż;
- smaż ryż przez około 5-7 minut, po czym wlej wytrawne wino (wino można zastąpić bulionem lub przegotowaną wodą);
- wlej sól, czarny pieprz i szafran, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany;
- dodaj krewetki, gotuj przez kolejne 5 minut;
- udekoruj pilaw świeżą pietruszką i podawaj.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g