kalmary nadziewane warzywami

Zaskocz swoją rodzinę zagranicznym daniem z tajemnicą! Kalmary nadziewane warzywami podawane są na stole jako przystawka, można je podawać na obiad, tylko w tym przypadku należy uzupełnić danie przystawką. Sekret polega na tym, że takie kalmary są o wiele łatwiejsze do przygotowania niż od dawna znane i znane potrawy.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 25 % 6 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić kalmary nadziewane warzywami?

1. Przygotuj warzywa do nadzienia:

- umyj cukinię, odetnij końce po obu stronach, pokrój w paski;

- fasolkę szparagową umyć, pokroić na małe kawałki;

- czosnek obrać, posiekać nożem;

- pokrój suszone pomidory koktajlowe tak małe, jak to możliwe;

- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;

2. Smaż przygotowane warzywa na oleju roślinnym (weź połowę porcji) przez 7-10 minut, sól do smaku, dopraw przyprawami, wymieszaj.

3. Oczyść, umyj tusze kalmarów, napełnij przygotowanym nadzieniem, przypnij krawędzie wykałaczkami.

4. Smaż kalmary na pozostałym oleju roślinnym pod zamkniętą pokrywką przez około 3 minuty z każdej strony. Nie powinieneś smażyć dłużej, ponieważ kałamarnica stanie się gumowata.

podawaj danie na stole, w razie potrzeby uzupełnij przystawką.

jedz z przyjemnością

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy