skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kalmary nadziewane warzywami?
1. Przygotuj warzywa do nadzienia:
- umyj cukinię, odetnij końce po obu stronach, pokrój w paski;
- fasolkę szparagową umyć, pokroić na małe kawałki;
- czosnek obrać, posiekać nożem;
- pokrój suszone pomidory koktajlowe tak małe, jak to możliwe;
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;
2. Smaż przygotowane warzywa na oleju roślinnym (weź połowę porcji) przez 7-10 minut, sól do smaku, dopraw przyprawami, wymieszaj.
3. Oczyść, umyj tusze kalmarów, napełnij przygotowanym nadzieniem, przypnij krawędzie wykałaczkami.
4. Smaż kalmary na pozostałym oleju roślinnym pod zamkniętą pokrywką przez około 3 minuty z każdej strony. Nie powinieneś smażyć dłużej, ponieważ kałamarnica stanie się gumowata.
podawaj danie na stole, w razie potrzeby uzupełnij przystawką.
jedz z przyjemnością
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g