pilaw ze śliwkami i rodzynkami

rozpieszczaj rodzinę pikantnym daniem z ryżu i suszonych owoców! Pilaw ze śliwkami i rodzynkami okazuje się niezwykle smaczny, pikantny, kruchy. To świetne danie do bezmięsnego menu i nie tylko. Wygodne jest gotowanie takiego pilawu na żeliwnej patelni z wysokim bokiem lub w kotle.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 82 % 28 g
149 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jak zrobić pilaw ze śliwkami i rodzynkami?

1. Umyj ryż. Wiśnie, suszone śliwki, suszone morele i rodzynki włożyć do miski, zalać ciepłą wodą, pozostawić na 10-15 minut.

2. Obierz marchewki i cebulę, pokrój cebulę w kostkę, marchewki w cienkie paski.

3. Smaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj marchewki, smaż przez kolejne 5-7 minut.

4. Odcedź suszone owoce, połóż je na ręczniku, osusz. Pokrój suszone morele i suszone śliwki w paski.

5. Włóż suszone owoce do patelni z cebulą i marchewką, wymieszaj, trzymaj w ogniu przez 2 minuty.

6. Na tym etapie połóż ryż na pozostałych składnikach, dodaj kurkumę i paprykę, sól do smaku, wlej wodę, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut.

7. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pilaw bez otwierania pokrywki przez 10 minut.

podawaj na gorąco.

jedz dla zdrowia!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy