skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pilaw ze śliwkami i rodzynkami?
1. Umyj ryż. Wiśnie, suszone śliwki, suszone morele i rodzynki włożyć do miski, zalać ciepłą wodą, pozostawić na 10-15 minut.
2. Obierz marchewki i cebulę, pokrój cebulę w kostkę, marchewki w cienkie paski.
3. Smaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj marchewki, smaż przez kolejne 5-7 minut.
4. Odcedź suszone owoce, połóż je na ręczniku, osusz. Pokrój suszone morele i suszone śliwki w paski.
5. Włóż suszone owoce do patelni z cebulą i marchewką, wymieszaj, trzymaj w ogniu przez 2 minuty.
6. Na tym etapie połóż ryż na pozostałych składnikach, dodaj kurkumę i paprykę, sól do smaku, wlej wodę, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut.
7. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pilaw bez otwierania pokrywki przez 10 minut.
podawaj na gorąco.
jedz dla zdrowia!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g