skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzyby w śmietanie z serem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wybierz mocne i świeże pieczarki. Lubię gotować małe grzyby, ogólnie rzecz biorąc, bez krojenia. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania. Tak, a ciężką śmietanę można rozcieńczyć wodą. Wybierz ser według własnego gustu, ale od niego zależy smak i ciągliwość sosu.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj cebulę. rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. W razie potrzeby możesz wziąć oliwkę. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kilka minut, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Dobrze spłucz świeże pieczarki z zanieczyszczeń. Małe grzyby ugotujemy w całości. Duże grzyby należy pokroić na 2-6 części. Grzyby nie są konieczne, ponieważ po ugotowaniu zmniejszą się. Wymieszaj grzyby z cebulą. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj grzyby przez 6-8 minut na małym ogniu.
Krok 4:
W tym czasie grzyby zmniejszą się.
Krok 5:
Grzyby posyp mąką i mieszaj i smaż przez minutę. Mąka równomiernie pokryje grzyby ze wszystkich stron, a następnie sos będzie przyjemnie otaczał każdy grzyb.
Krok 6:
Polej grzyby ciepłą śmietaną. Dodaj trochę soli i zmielonego pieprzu. Podgrzej, aż sos zgęstnieje.
Krok 7:
Posyp grzyby startym serem i dodaj trochę masła. Poczekaj, aż wszystko się stopi i zamieni się w jednorodną masę.
Krok 8:
Grzyby z serem w sosie śmietanowym są gotowe! Wyjmij patelnię z pieca i natychmiast podawaj je na stole, uzupełniając danie główne! Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g