pieczarki w śmietanie z serem na patelni

Szybki i prosty, może być podawany jako przystawka, dodatek lub drugi. Grzyby w śmietanie z serem na patelni gotują się przez 30 minut! Jest to zaskakująco lekkie danie, które jest dobre, ponieważ można je postawić na stole jako danie główne, z sałatkami, jako dodatek do mięsa, a nawet gorącą przekąskę.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 62 % 13 g
węglowodany 19 % 4 g
178 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby w śmietanie z serem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wybierz mocne i świeże pieczarki. Lubię gotować małe grzyby, ogólnie rzecz biorąc, bez krojenia. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania. Tak, a ciężką śmietanę można rozcieńczyć wodą. Wybierz ser według własnego gustu, ale od niego zależy smak i ciągliwość sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj cebulę. rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. W razie potrzeby możesz wziąć oliwkę. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kilka minut, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze spłucz świeże pieczarki z zanieczyszczeń. Małe grzyby ugotujemy w całości. Duże grzyby należy pokroić na 2-6 części. Grzyby nie są konieczne, ponieważ po ugotowaniu zmniejszą się. Wymieszaj grzyby z cebulą. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj grzyby przez 6-8 minut na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie grzyby zmniejszą się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grzyby posyp mąką i mieszaj i smaż przez minutę. Mąka równomiernie pokryje grzyby ze wszystkich stron, a następnie sos będzie przyjemnie otaczał każdy grzyb.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej grzyby ciepłą śmietaną. Dodaj trochę soli i zmielonego pieprzu. Podgrzej, aż sos zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp grzyby startym serem i dodaj trochę masła. Poczekaj, aż wszystko się stopi i zamieni się w jednorodną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Grzyby z serem w sosie śmietanowym są gotowe! Wyjmij patelnię z pieca i natychmiast podawaj je na stole, uzupełniając danie główne! Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy