sos borowikowy

bardzo smaczny, aromatyczny, sycący dodatek do przystawki! Borowiki lub borowiki są uważane za jedne z cennych grzybów leśnych i są bogate w korzystne i odżywcze składniki. Istnieje wiele przepisów na potrawy z borowików. Jednym z popularnych jest sos, którego przygotowanie wymaga minimum produktów i czasu.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 81 % 21 g
węglowodany 12 % 3 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Przygotuj składniki. Borowiki do przygotowania sosu można używać nie tylko świeżych, ale także mrożonych. Grzyby, jeśli są świeże, umyć, oczyścić z gruzu, pokroić w średniej wielkości kostkę. Obierz cebulę i pokrój w podobny sposób. Na patelni rozpuść masło (nada potrawie przyjemny kremowy smak), smaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj ugotowane grzyby do cebuli, wymieszaj i smaż, aż uzyskasz lekki rumieniec z grzybami.
jeśli śmietana jest gęsta, należy ją rozcieńczyć wodą. Ilość dodanej śmietany można zmienić w zależności od grubości sosu, który chcesz przygotować. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, możesz użyć innych przypraw, jeśli chcesz, ale nie zagłuszaj naturalnego przyjemnego aromatu grzybów leśnych. Wymieszaj zawartość patelni, zmniejsz ogień do powolnego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Ciecz powinna odparować o jedną trzecią, a sos zgęstnieje. Jeśli wręcz przeciwnie, krem jest płynny i chcesz, aby sos był gęsty, możesz dodać łyżkę mąki pszennej do płynu. Ale mąkę należy rozcieńczyć w zimnej śmietanie, a dopiero potem wlać powstałą mieszaninę na patelnię z grzybami, w przeciwnym razie mąka może zebrać się w grudki, które zepsują SOS. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekany świeży koperek. Sos jest gotowy. Można go zmielić na jednorodną masę za pomocą blendera lub, jeśli chcesz, gdy kawałki grzybów są wyczuwalne w sosie, pozostawić w tej formie.
sos z borowików doskonale uzupełni prawie każdy dodatek, pod względem odżywczym nie będzie nawet gorszy od produktów mięsnych,więc danie można podawać bez mięsa. Taki sos podawany jest z makaronem, zbożami, tłuczonymi ziemniakami, gotowanymi ziemniakami, pierogami ziemniaczanymi, stosowany nawet jako pasta do chleba, kanapek, dekoracji różnych przekąsek.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy