skład / składniki
metoda gotowania
1. Baraninę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój na małe kawałki. Następnie przepuszczamy mięso przez maszynę do mięsa za pomocą dużego rusztu.
2. Rozłóż powstałe mięso mielone na patelni, wyślij do ognia. Smażyć przez 10 minut. Za pomocą drewnianej szpatułki rozbijamy grudki. Mięso mielone powinno w końcu okazać się kruche.
3. Przyprawiamy mięso mielone solą i czarnym pieprzem, mieszamy. Rozłóż na tacy lub w misce, odstaw na czas.
4. Zaczynamy przygotowywać warzywa. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Paprykę przeciąć na pół, oczyścić z nasion i przegród, dokładnie umyć. Pokrój każdą połowę w kostkę.
5. Pomidory i bakłażany. W pomidorze wycinamy miejsce mocowania łodygi, kroimy owoce w kostkę. Myjemy bakłażany, odcinamy końcówki po obu stronach. Pokrój bakłażana w plastry, ale nie cienko, o grubości około 1 centymetra. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.
6. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Na rozgrzanym oleju smażyć bakłażany z obu stron. Ekstrahować. Następnie usmaż cebulę, włóż do pojemnika z mięsem mielonym, wymieszaj. Smażyć również paprykę. Za każdym razem dodajemy trochę oleju.
7. Wybierz naczynie do pieczenia z grubym dnem. Wkładamy do niego składniki: bakłażany, mięso mielone z cebulą, paprykę i pomidory. Każdą warstwę doprawiamy czerwonym i czarnym pieprzem, solą.
8. Roztop masło w średniej wielkości rondlu na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, wlej do niego mąkę w częściach, wymieszaj ręczną trzepaczką.
9. Gdy tylko cała mąka zostanie wprowadzona do oleju, przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej mleko. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszaj. Wprowadzamy żółtka, dobrze mieszamy sos, aż będzie gładki.
10. Składniki w formie polać gęstym białym sosem. Wysyłamy formę do piekarnika i pieczemy musahę przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
pokrój gotowe danie na porcje i podawaj. W razie potrzeby możesz ozdobić zielenią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g