Musaha

Przygotuj pikantne danie w wersji greckiej. Musaha to danie mięsne z warzywami. W każdej kuchni świata jest przygotowywany na swój sposób. Niektórzy kucharze pieczą musahę w piekarniku, inni duszą. Nieodłącznym atrybutem tego dania jest jagnięcina i bakłażan. W przepisie składniki te są uzupełnione jeszcze niewielkim zestawem warzyw, które tylko poprawiają i wzbogacają smak musahi.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 35 % 8 g
140 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Baraninę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój na małe kawałki. Następnie przepuszczamy mięso przez maszynę do mięsa za pomocą dużego rusztu.

2. Rozłóż powstałe mięso mielone na patelni, wyślij do ognia. Smażyć przez 10 minut. Za pomocą drewnianej szpatułki rozbijamy grudki. Mięso mielone powinno w końcu okazać się kruche.

3. Przyprawiamy mięso mielone solą i czarnym pieprzem, mieszamy. Rozłóż na tacy lub w misce, odstaw na czas.

4. Zaczynamy przygotowywać warzywa. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Paprykę przeciąć na pół, oczyścić z nasion i przegród, dokładnie umyć. Pokrój każdą połowę w kostkę.

5. Pomidory i bakłażany. W pomidorze wycinamy miejsce mocowania łodygi, kroimy owoce w kostkę. Myjemy bakłażany, odcinamy końcówki po obu stronach. Pokrój bakłażana w plastry, ale nie cienko, o grubości około 1 centymetra. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.

6. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Na rozgrzanym oleju smażyć bakłażany z obu stron. Ekstrahować. Następnie usmaż cebulę, włóż do pojemnika z mięsem mielonym, wymieszaj. Smażyć również paprykę. Za każdym razem dodajemy trochę oleju.

7. Wybierz naczynie do pieczenia z grubym dnem. Wkładamy do niego składniki: bakłażany, mięso mielone z cebulą, paprykę i pomidory. Każdą warstwę doprawiamy czerwonym i czarnym pieprzem, solą.

8. Roztop masło w średniej wielkości rondlu na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, wlej do niego mąkę w częściach, wymieszaj ręczną trzepaczką.

9. Gdy tylko cała mąka zostanie wprowadzona do oleju, przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej mleko. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszaj. Wprowadzamy żółtka, dobrze mieszamy sos, aż będzie gładki.

10. Składniki w formie polać gęstym białym sosem. Wysyłamy formę do piekarnika i pieczemy musahę przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

pokrój gotowe danie na porcje i podawaj. W razie potrzeby możesz ozdobić zielenią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy