wieprzowina z cukinią i ziemniakami w piekarniku

pyszne, soczyste! Zarówno przystawka, jak i mięso na raz-dwa w jednym. Wieprzowina z ziemniakami i cukinią w piekarniku jest przygotowywana po prostu i nie jest uciążliwa w czasie. Cała pracochłonność polega na przygotowaniu i krojeniu mięsa i warzyw. Piekarnik zrobi resztę. Na tym polega piękno przepisu! Wieprzowina okazuje się soczysta, pełna aromatów warzyw.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 23 % 6 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso wieprzowe z cukinią? Przygotuj wszystkie produkty. Do nalewania można użyć śmietany lub jej mieszanki z majonezem i twardym serem do posypania. Ale bez nich okazuje się całkiem smaczny. Dobrze umyj warzywa, oczyść je. Rozmrozić mięso z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku. Posmaruj go olejem. Włącz piekarnik na 180C, aby się rozgrzał. Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki. Umieść pierwszą warstwę w formie. Lekko posolić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso wieprzowe na kawałki. Umieść go na ziemniakach. Sól, pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój młodą cukinię na ćwiartki, kawałek marchewki w drobną kostkę. Połóż te warzywa na wieprzowinie, dodaj pokrojoną w kostkę połowę czerwonej słodkiej papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż warstwę cebuli pokrojonej w półpierścienie i plasterki pomidora na wierzchu. Przykryj formę warzywami i mięsem folią, włóż do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Skoncentruj się na czasie na funkcjach swojego piekarnika!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij i posyp startym serem, wlej sos, jeśli go używasz. Piec bez folii przez kolejne 10-20 minut, w zależności od ilości powstałego wypełnienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinia z mięsem wieprzowym i ziemniakami jest gotowa! Podawaj gorące danie na lunch.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

rozmrażaj mięso na dolnej półce lodówki przez noc.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jasne danie zarówno pod względem koloru, jak i smaku, które można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na zwykły lunch lub kolację. Mięso wieprzowe dobrze komponuje się z warzywami, ale samo futro warzywne pasuje do osobnego Dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy