skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Mleko, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było udane. Dlatego wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem - 1-2 godziny. Wyjmij również masło z lodówki, aby stało się miękkie. Weź jajka C1, mąkę najwyższej jakości, twaróg o zawartości tłuszczu co najmniej 5%, olej roślinny-rafinowany.
Krok 2:

Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij 2 jajka z cukrem i solą. Nie musisz ubijać piany.
Krok 3:

Dodaj mleko i wodę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:

Aby usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej rodzynki ciepłą wodą o temperaturze około 70°C. Wymieszaj, aby woda dostała się do wszystkich skórek. Nie używaj wrzącej wody, ponieważ rodzynki się zagotują.
Krok 5:

Aby wyrobić ciasto, weź głęboką miskę. Aby nasycić ciasto tlenem i usunąć drobne zanieczyszczenia, przesiej mąkę do miski. Dodaj trochę mąki (1 łyżkę stołową), może się przydać, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie. Aby zapobiec tworzeniu się grudek, wlej połowę mieszanki mleczno-jajecznej do mąki (nie odwrotnie).
Krok 6:

Dokładnie wymieszaj, a następnie lekko rozcieńcz do wymaganej konsystencji, aż ciasto stanie się gęste jak ciężka śmietana. Pozostaw ciasto na 10-15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
Krok 7:

Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, dokładnie zetrzyj twaróg widelcem, dodaj 2 łyżeczki cukru, cukier waniliowy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz waniliny zamiast cukru waniliowego, zmniejsz ilość cukru waniliowego wymaganą w przepisie o 10 razy.
Krok 8:

Odcedź rodzynki przez sito, aby nie pozostało zbyt dużo płynu. Dodaj go do nadzienia i wszystko wymieszaj.
Krok 9:

Aby zrobić naleśniki, weź patelnię o średnicy około 20 cm-specjalny naleśnik lub taki, w którym wygodnie jest upiec naleśniki. Jeśli weźmiesz patelnię o innym rozmiarze, weź pod uwagę, że liczba naleśników się zmieni. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Posmaruj olejem roślinnym. Wlej na nią trochę ciasta i obracając je i przechylając, rozprowadź na całym dnie.
Krok 10:

Piecz naleśniki na średnim ogniu przez minutę z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem, jeśli zaczniesz przyklejać się do patelni. Mam 14 sztuk. Przejdź do wypełnienia naleśników nadzieniem. W niewielkiej odległości od krawędzi naleśnika ułóż 3 czubate łyżeczki nadzienia.
Krok 11:

Zawiń naleśnik w rurkę, zawiń brzegi naleśnika do wewnątrz. Do pieczenia weź żaroodporną formę. Mam prostokątną szklaną blachę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm z wysokimi bokami. Posmaruj spód i boki masłem.
Krok 12:

Ułóż naleśniki, pozostawiając między nimi szczelinę, aby się nie sklejały. Posmaruj wierzch naleśników miękkim masłem i posyp cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C na środkowej półce przez 30-40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Ze względu na różne piekarniki dla każdego czas gotowania może się różnić. Dlatego po 20 minutach sprawdź gotowość.
miłośnicy cienkich słodkich naleśników z pewnością docenią to danie. Słodkie nadzienie waniliowe z twarogu z rodzynkami doskonale komponuje się z cienkimi naleśnikami. Wygląd tego dania może ozdobić stół na przyjęciu dla dzieci.
z reguły takie naleśniki podaje się z ciepłą śmietaną. Ale dobrze komponują się również ze świeżymi jagodami i dżemem.
takie pieczone naleśniki są umiarkowanie słodkie. Więc jeśli masz słodycze, dodaj więcej cukru do nadzienia. W cieście nie radzę zwiększać ilości cukru, ponieważ im więcej jest w cieście, tym szybciej się pali.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g



