duszona ryba w piekarniku z warzywami

warzywa nadają rybom duszonym z warzywami szczególny akcent. Myślisz, co ugotować na obiad? Najlepszą opcją jest ryba! Jest lekki, zdrowy, zwłaszcza w połączeniu z warzywami i, co ważne, apetyczny i smaczny. Do tego przepisu odpowiedni jest filet z dowolnej ryby, białej lub czerwonej. Gotowałam z pstrąga jeziornego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować duszoną rybę w piekarniku z warzywami, potrzebujemy: 600 g filetów z białej lub czerwonej ryby (mam pstrąga); 1 papryka; 1 marchewka; 3-4 gałązki pietruszki; 2 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżka. l sok z cytryny; przyprawy do ryb; mielony czarny pieprz; sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Rybę skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami rybnymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj pietruszkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do przygotowania sosu potrzebujemy: 40 ml wody; 2 łyżki. l pasta pomidorowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą i mieszać do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż marchewki i smaż, mieszając, przez 4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj paprykę i natkę pietruszki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Na koniec sól, pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W naczyniu do pieczenia ułóż połowę mieszanki warzywnej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż filety rybne na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj pozostałymi warzywami. Możesz przykryć formę folią, aby wilgoć z górnej warstwy warzyw nie odparowała tak szybko, a warzywa nie wyschły. Piec ryby z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotową rybę z warzywami na talerzach i podawaj. Smacznego!

z warzyw użyłam tylko marchewki i papryki - tego, co było w lodówce w tym czasie. W zasadzie to wystarczyło. Pstrąg sam w sobie jest dość tłusty i sycący, więc warzywa nie tyle nadają potrawie sytości, ile podkreślają smak ryby i nadają potrawie nowe odcienie smaku.
W razie potrzeby deklarowany zestaw warzyw można dowolnie urozmaicić: dodać drobno posiekane ziemniaki, zieloną fasolkę szparagową, świeże pomidory, cukinię lub różne rodzaje kapusty - brokuły lub kolorowe.
ryby można pokroić na porcje filetów, jak w moim przepisie, lub na niezbyt grube steki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy