skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować duszoną rybę w piekarniku z warzywami, potrzebujemy: 600 g filetów z białej lub czerwonej ryby (mam pstrąga); 1 papryka; 1 marchewka; 3-4 gałązki pietruszki; 2 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżka. l sok z cytryny; przyprawy do ryb; mielony czarny pieprz; sól.
Krok 2:
Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Rybę skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami rybnymi.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.
Krok 5:
Drobno posiekaj pietruszkę.
Krok 6:
Do przygotowania sosu potrzebujemy: 40 ml wody; 2 łyżki. l pasta pomidorowa.
Krok 7:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą i mieszać do uzyskania gładkości.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż marchewki i smaż, mieszając, przez 4 minuty.
Krok 9:
Dodaj paprykę i natkę pietruszki.
Krok 10:
Ponownie wymieszaj.
Krok 11:
Wlej sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Na koniec sól, pieprz.
Krok 12:
W naczyniu do pieczenia ułóż połowę mieszanki warzywnej.
Krok 13:
Ułóż filety rybne na wierzchu.
Krok 14:
Przykryj pozostałymi warzywami. Możesz przykryć formę folią, aby wilgoć z górnej warstwy warzyw nie odparowała tak szybko, a warzywa nie wyschły. Piec ryby z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Krok 15:
Ułóż gotową rybę z warzywami na talerzach i podawaj. Smacznego!
z warzyw użyłam tylko marchewki i papryki - tego, co było w lodówce w tym czasie. W zasadzie to wystarczyło. Pstrąg sam w sobie jest dość tłusty i sycący, więc warzywa nie tyle nadają potrawie sytości, ile podkreślają smak ryby i nadają potrawie nowe odcienie smaku.
W razie potrzeby deklarowany zestaw warzyw można dowolnie urozmaicić: dodać drobno posiekane ziemniaki, zieloną fasolkę szparagową, świeże pomidory, cukinię lub różne rodzaje kapusty - brokuły lub kolorowe.
ryby można pokroić na porcje filetów, jak w moim przepisie, lub na niezbyt grube steki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g