Medaliony cielęce

rumiana prażona delikatna cielęcina-ugryziesz palce! Ten przepis przypadnie do gustu i ciała wszystkim miłośnikom smażonego mięsa. Bardzo pachnące, delikatne i rumiane!
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 14 % 4 g
193 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przygotuj mięso-umyj, odetnij żyły.

pokrój przygotowaną polędwicę na porcje o grubości 2-3 cm.

sól, skrop sosem pomidorowym. Dokładnie zwiń kawałki ze wszystkich stron w soli i sosie.

z folii w kilku warstwach zwiń paski o grubości pół centymetra mniejszej niż grubość kawałków cielęciny i szczelnie zawiń je w mięso.

w międzyczasie podgrzej patelnię olejem.

usmaż każdy medalion z obu stron, aż się zarumieni.

następnie skrop koniakiem i podpal. W ten sposób mięso nabierze niepowtarzalnego smaku i spali nadmiar oleju. Podczas gdy koniak i olej palą się, musisz poruszać patelnią okrężnym ruchem.

Medaliony są gotowe. Podawaj, pięknie układając warzywa, zioła, owoce i oczywiście delikatne rumiane medaliony cielęce na talerzu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy