pieczeń z kaczki z ziemniakami

danie na świąteczną ucztę-szybkie i smaczne. To łatwe do przygotowania danie spodoba się szczególnie tym, którzy lubią mięso z kaczki. W połączeniu z warzywami otrzymujesz soczyste, aromatyczne mięso wraz z dodatkiem, który jest nasycony sokiem i tłuszczem z kaczki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 26 % 5 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń z kaczki? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa z kaczki. Jeśli jest cała kaczka, po prostu pokrój ją na porcje i użyj tych, które najbardziej Ci się podobają. Nie we wszystkich sklepach można znaleźć poszczególne części tego ptaka (jeśli nie chcesz kupować całej kaczki), ale udało mi się zdobyć kilka nóg. Nadają się do pieczeni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz udka kaczki. Jeśli chcesz, możesz pokroić udo na dwie części-udo i podudzie. Użyłem całych udek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić, pieprzyć mięso i posypać ziołami prowansalskimi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w plasterki lub ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i grubo posiekaj ziemniaki. Jeśli bulwy są małe, możesz zostawić je w całości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek. Możesz przeciąć Duże goździki wzdłuż na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ziemniaki i marchewkę w głębokim, grubościennym naczyniu do pieczenia (a najlepiej w kaczątku z pokrywką). Sól i pieprz warzywa. Jeśli chcesz, możesz dodać cebulę pokrojoną w plasterki do warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż udka na dużym ogniu, aż uzyskasz złoty kolor. Kaczka, w przeciwieństwie do kurczaka i indyka, jest bardzo tłusta i dlatego podczas przetwarzania kulinarnego (smażenie, duszenie, pieczenie) wydziela dużo tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż na wierzchu smażone udka z kaczki, ząbki czosnku i liść laurowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej tyle wody do formy, aby całkowicie przykryła warzywa. Jeśli chcesz, możesz dodać tłuszcz z patelni, na której smażono kaczkę, ale danie okaże się tłuste. Przykryj formę pokrywką (jeśli nie ma pokrywki, dokręć formę folią) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 50 minut. Aby uzyskać bardziej chrupiącą i rumianą skórkę na ptaku, otwórz folię i piecz przez około 10 minut w trybie "grilluj". Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Kacze udka - 405   kcal/100g
  • Udka z kaczki smażone - 266   kcal/100g

Podobne przepisy