szyja wieprzowa w rękawie

jeśli chcesz ugotować soczyste i smaczne mięso, zrób to w rękawie! Szyjka wieprzowa gotowana w rękawie jest bardzo delikatna w smaku. A dzięki przyprawom pachnące i pikantne. Świetna przekąska na świąteczny stół! Nadaje się również jako drugie danie, szczególnie dobrze komponując się ze świeżymi warzywami i ziołami.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 59 % 27 g
węglowodany 15 % 7 g
307 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Umyj mięso, użyj ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar wilgoci.
2. Ząbki czosnku obrać, pokroić na połówki wzdłuż.
3. Mięso nadziewać talerzami czosnku i ziela angielskiego, wykonując dość głębokie nakłucia nożem.
4. Włóż mięso do miski, posyp przyprawami wieprzowymi, dokładnie przetrzyj szyjkę ze wszystkich stron.
5. Polej mięso sosem sojowym.
6. Marynuj mięso przez 2 godziny, od czasu do czasu obracając je na drugą stronę.
7. Wytnij rękaw o pożądanym rozmiarze, zszyj z jednej strony. Włóż mięso do rękawa. Przypnij rękaw po drugiej stronie.
8. Połóż mięso w rękawie na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
9. Jeśli chcesz mieć złotą skórkę na mięsie, na 10 minut przed końcem gotowania pokrój i otwórz rękaw. Gotowość mięsa można sprawdzić, przekłuwając je nożem. Jeśli wycieknie klarowny sok, mięso jest gotowe.

podawaj mięso na gorąco z warzywami i ziołami. Lub ostudź i podawaj jako zimną przekąskę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy