gulasz z cukinii i marchwi

nie lubisz cukinii? Po prostu nie ugotowałeś ich według tego przepisu. Duszona młoda cukinia ze słodką marchewką, koncentratem pomidorowym i włoskimi ziołami. Uniwersalny, szybki i zdrowy letni dodatek do ryb, mięsa, kurczaka i czego jeszcze chcesz!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Do tego dania wskazane jest wzięcie młodej marchewki. Umyj go i obierz. Pokrój marchewki wzdłuż na pół, a następnie na kawałki o szerokości około 1,5-2 cm.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej olej słonecznikowy, poczekaj, aż się rozgrzeje i usmaż pokrojoną marchewkę na złote beczki na wysokim ogniu.
3. Obierz cebulę i pokrój na pół. Następnie pokrój każdą z połówek na trzy kolejne części, a następnie na trzy kolejne, siekając w kostkę. Wyślij cebulę do smażenia na patelni, a także doprowadź do złotego koloru.
4. Teraz przygotuj młodą cukinię. Należy je umyć i wysuszyć. Jeśli skóra jest miękka i delikatna, nie trzeba jej ciąć, a także usuwać nasion. Jeśli na cukinii pojawiły się zadrapania na beczkach lub skóra jest już lekko "zmęczona", nadal lepiej ją usunąć. Aby to zrobić, użyj obieraczki do warzyw lub zwykłego noża. Cukinię pokrój w kostkę mniej więcej wielkości kawałków marchwi. Dodaj do patelni.
5. Na tym etapie musisz posolić i pieprzyć danie do smaku. I dopraw go włoskimi ziołami według własnego gustu. Może to być bazylia, oregano, cząber, a nawet mięta. Eksperymentuj również z innymi przyprawami.
6. Pozostaje tylko dodać ostateczny szlif. Wyślij 1 łyżkę na patelnię. l koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dusić gulasz warzywny do miękkości.
_____
po prostu uwielbiam smak tych duszonych cukinii z marchewką, doprawionych koncentratem pomidorowym i włoskimi ziołami. A zapach? Po prostu polizaj palce!
wolę nie doprowadzać cukinii do bardzo miękkiego stanu. Uwielbiam, gdy są lekko al Dante. Oznacza to, że po obróbce cieplnej zachowują swoją wewnętrzną sprężystość i są lekko chrupiące.
kończy się lekkim, niskokalorycznym dodatkiem. W sezonie cukinii-idealny. W tej formie nawet najbardziej wybredne dzieci będą jeść warzywa na obu policzkach. W przypadku dzieci doprowadź warzywa do pełnej gotowości. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy