duszona czerwona kapusta

najsmaczniejsza i najpiękniejsza czerwona kapusta! Czerwona kapusta jest zdrowsza niż biała kapusta. Duszoną czerwoną kapustę można podawać na świątecznym stole, ponieważ ma bardzo piękny wygląd i pikantny smak. Będzie dobry jako gorący dodatek, a także jako zimna sałatka.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
72 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

w naszym kraju taka kapusta jest również nazywana niebieską. Niewiele osób wie, jakie to przydatne i niepotrzebnie mało go przygotowuje. Czerwona kapusta ma gęstszą i twardszą strukturę, ale smak nie jest gorszy od białej kapusty.

dzisiaj ugotujemy duszoną czerwoną kapustę.

aby wydobyć smak i nadać naszemu daniu pikanterii, dodajemy jabłko, cebulę i przyprawy do kapusty.

obierz średniej wielkości cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

jabłko należy wziąć małe, o słodko-kwaśnym smaku. Obierz rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Nie trzeba usuwać skórki.

do duszenia kapusty potrzebna będzie patelnia z grubym dnem i pokrywką lub kocioł. W przypadku ilości składników wskazanej w przepisie odpowiednia jest patelnia o średnicy 22 cm.

podgrzej patelnię i rozpuść tłuszcz. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj cebulę z jabłkiem. Posyp cukrem i smaż, aż cebula będzie miękka.

pokrój kapustę w małe paski i wlej ją na patelnię. Posyp octem, aby kolor był jasny. Wymieszaj kapustę z jabłkiem i cebulą. Przykryj pokrywką i pozostaw do duszenia.

po 10 minutach solimy, dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli kapusta ma wystarczającą ilość płynu, przykryj pokrywką i pozostaw na kolejne pół godziny. Zdarza się również, że kapusta jest sucha, a płynu jest bardzo mało, wtedy możesz dodać pół szklanki wody.

po pół godzinie musisz spróbować kapusty. Jeśli jest wystarczająco dużo przypraw i soli, a kapusta jest miękka, polej ją winem. Dobrze wymieszaj i pozostaw pod pokrywką.

po 5 minutach duszona czerwona kapusta jest gotowa.

podawaj taką duszoną czerwoną kapustę dobrze z kurczakiem, kaczką, wieprzowiną, a także będzie bardzo smaczna z grillowanymi kiełbaskami lub kiełbaskami. Kapusta dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami.

Polecam wszystkim ugotować i spróbować takiej kapusty. To danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kapusty i gulaszu warzywnego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy