skład / składniki
metoda gotowania
w naszym kraju taka kapusta jest również nazywana niebieską. Niewiele osób wie, jakie to przydatne i niepotrzebnie mało go przygotowuje. Czerwona kapusta ma gęstszą i twardszą strukturę, ale smak nie jest gorszy od białej kapusty.
dzisiaj ugotujemy duszoną czerwoną kapustę.
aby wydobyć smak i nadać naszemu daniu pikanterii, dodajemy jabłko, cebulę i przyprawy do kapusty.
obierz średniej wielkości cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
jabłko należy wziąć małe, o słodko-kwaśnym smaku. Obierz rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Nie trzeba usuwać skórki.
do duszenia kapusty potrzebna będzie patelnia z grubym dnem i pokrywką lub kocioł. W przypadku ilości składników wskazanej w przepisie odpowiednia jest patelnia o średnicy 22 cm.
podgrzej patelnię i rozpuść tłuszcz. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj cebulę z jabłkiem. Posyp cukrem i smaż, aż cebula będzie miękka.
pokrój kapustę w małe paski i wlej ją na patelnię. Posyp octem, aby kolor był jasny. Wymieszaj kapustę z jabłkiem i cebulą. Przykryj pokrywką i pozostaw do duszenia.
po 10 minutach solimy, dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli kapusta ma wystarczającą ilość płynu, przykryj pokrywką i pozostaw na kolejne pół godziny. Zdarza się również, że kapusta jest sucha, a płynu jest bardzo mało, wtedy możesz dodać pół szklanki wody.
po pół godzinie musisz spróbować kapusty. Jeśli jest wystarczająco dużo przypraw i soli, a kapusta jest miękka, polej ją winem. Dobrze wymieszaj i pozostaw pod pokrywką.
po 5 minutach duszona czerwona kapusta jest gotowa.
podawaj taką duszoną czerwoną kapustę dobrze z kurczakiem, kaczką, wieprzowiną, a także będzie bardzo smaczna z grillowanymi kiełbaskami lub kiełbaskami. Kapusta dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami.
Polecam wszystkim ugotować i spróbować takiej kapusty. To danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kapusty i gulaszu warzywnego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g