Pumpkin Pancake

pyszne, apetyczne, zdrowe i aromatyczne! Pumpkin pancakes z wyglądu są prawie nie do odróżnienia od klasycznych, bez dyni. Ale piecze się je w ten sam sposób, na suchej patelni bez kropli oleju. Rezultatem są suche, miękkie okrągłe naleśniki o pięknym pomarańczowym kolorze,które rozweselą!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 59 % 20 g
172 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przede wszystkim zajmijmy się przygotowaniem puree z dyni. Odmierz odpowiednią ilość surowej dyni na wadze, zważ tylko miąższ, bez skórki i nasion. Pokrój dynię w średniej wielkości kostkę. Jeśli pokroisz je grubo, upieczą się dłużej, a jeśli będą zbyt małe, wyschną. Ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni. Gotuj, aż dynia będzie miękka, sprawdzaj ją od czasu do czasu. Nie piszę czasu pieczenia - każdy będzie inny. Po prostu nie odchodź od piekarnika, gdy to robisz.

gdy dynia będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika, włóż do odpowiedniego naczynia i zmiksuj blenderem na puree.

oddzielnie w misce oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z pół szklanki mleka i ubij trzepaczką lub mikserem. Wlać mąkę przesianą przez drobne sito zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj, wlewając olej roślinny. Następnie wlej resztę mleka, ponownie wymieszaj.

dodaj puree z dyni do ciasta i dokładnie zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.

ubij białka z cukrem osobno, aż będą mocno spienione. Aby białka były lepiej ubite, najpierw je schłodź.

bardzo szybko, ale nadal delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta, mieszając od dołu do góry.

nie pozwalając ciastu zaparzyć się, natychmiast zacznij smażyć naleśniki. Aby to zrobić, powinieneś już mieć podgrzaną suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Musisz je smażyć bez oleju. Zbierz ciasto łyżką lub chochlą, wlej je na patelnię, tworząc okrągłe naleśniki. Gdy pojawią się na nich bąbelki, odwróć je na drugą stronę i usmaż po drugiej stronie.

kontynuuj smażenie naleśników, aż skończy się całe ciasto. Na wyjściu otrzymasz niesamowicie delikatne, przewiewne, smaczne i bardzo pachnące pankeiki z dyni.
można je podawać z miodem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, klonem lub innym syropem.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy