skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim zajmijmy się przygotowaniem puree z dyni. Odmierz odpowiednią ilość surowej dyni na wadze, zważ tylko miąższ, bez skórki i nasion. Pokrój dynię w średniej wielkości kostkę. Jeśli pokroisz je grubo, upieczą się dłużej, a jeśli będą zbyt małe, wyschną. Ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni. Gotuj, aż dynia będzie miękka, sprawdzaj ją od czasu do czasu. Nie piszę czasu pieczenia - każdy będzie inny. Po prostu nie odchodź od piekarnika, gdy to robisz.
gdy dynia będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika, włóż do odpowiedniego naczynia i zmiksuj blenderem na puree.
oddzielnie w misce oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z pół szklanki mleka i ubij trzepaczką lub mikserem. Wlać mąkę przesianą przez drobne sito zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj, wlewając olej roślinny. Następnie wlej resztę mleka, ponownie wymieszaj.
dodaj puree z dyni do ciasta i dokładnie zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
ubij białka z cukrem osobno, aż będą mocno spienione. Aby białka były lepiej ubite, najpierw je schłodź.
bardzo szybko, ale nadal delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta, mieszając od dołu do góry.
nie pozwalając ciastu zaparzyć się, natychmiast zacznij smażyć naleśniki. Aby to zrobić, powinieneś już mieć podgrzaną suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Musisz je smażyć bez oleju. Zbierz ciasto łyżką lub chochlą, wlej je na patelnię, tworząc okrągłe naleśniki. Gdy pojawią się na nich bąbelki, odwróć je na drugą stronę i usmaż po drugiej stronie.
kontynuuj smażenie naleśników, aż skończy się całe ciasto. Na wyjściu otrzymasz niesamowicie delikatne, przewiewne, smaczne i bardzo pachnące pankeiki z dyni.
można je podawać z miodem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, klonem lub innym syropem.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g