skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku naleśników bierzemy wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta naleśnikowego. Wbij jajka do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj cukier.
Krok 3:
Wszystko dobrze ubij mikserem lub blenderem z dyszą w kształcie trzepaczki. Pod koniec procesu dodaj sól i jeszcze trochę ubij. Powinniśmy mieć bujną masę.
Krok 4:
Wlej mleko do masy jajecznej i jeszcze trochę wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Mąka może zająć trochę więcej, w zależności od jej właściwości, w razie potrzeby dodaj trochę więcej, ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, aby naleśniki pozostały cienkie.
Krok 6:
Wlej olej roślinny i wymieszaj po raz ostatni. Ciasto jest gotowe. Odstawiamy na chwilę (około 15-20 minut, jest to konieczne do rozwoju glutenu w mące, w przeciwnym razie naleśniki pękną).
Krok 7:
Przygotuj patelnię do smażenia naleśników. Aby to zrobić, należy go dokładnie podgrzać, smarując olejem roślinnym. Osobiście używam do tego obranej połowy ziemniaków, osadzonej na widelcu. Zbieramy ciasto chochlą od samego dołu, aby mąka nie miała czasu na osiadanie. Jeśli wydaje ci się, że nie ma wystarczającej ilości oleju roślinnego, możesz dodać więcej. Wlej niewielką ilość ciasta na patelnię i obróć ją w różnych kierunkach, równomiernie rozprowadzając ciasto cienką warstwą.
Krok 8:
Smaż naleśnik z jednej strony, aż się zrumieni i odwróć na drugą. Smażymy. Ogień jest silny, aby naleśniki nie miały czasu na wyschnięcie. Używamy całego ciasta.
Krok 9:
Naleśniki są gotowe! Dowiedziałem się o tym wspaniałym przepisie z jednej książki, w której szczegółowo opisano, jak smażyć naleśniki w pośpiechu. Teraz cały czas używam tego przepisu.
naleśniki są przygotowywane w pośpiechu i bardzo szybko - w pół godziny można je przygotować na śniadanie, a wszystkie domowe tylko ci podziękują. Aby pierwszy naleśnik nie okazał się nierówny (jak w słynnym powiedzeniu), patelnia powinna się odpowiednio rozgrzać. Różowe i złote "małe słoneczka" można podawać z miodem, śmietaną, dżemem lub roztopionym masłem. W rezultacie otrzymasz świetny posiłek śniadaniowy. Jestem pewien, że twój dom doceni ten przepis i to, co w końcu z niego zrobisz. Smacznego dla Ciebie i Twojej rodziny!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g