skład / składniki
metoda gotowania
do nadzienia do naleśników nadają się zarówno grzyby sklepowe, jak i leśne. Będzie pyszny z pieczarkami, grzybami miodowymi, borowikami. Możesz również użyć mieszanki, łącząc kilka rodzajów. Oczywiście świeże grzyby leśne są nieporównywalnie bardziej aromatyczne niż sklepowe, odpowiednio z nimi nadzienie będzie jeszcze smaczniejsze.
1. Grzyby czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, odświeżamy cięcie na nodze. Drobno posiekaj przygotowane grzyby. Grzyby leśne przed pokrojeniem należy gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut, spuścić wodę, ostudzić, a dopiero potem posiekać.
2. Wysyłamy patelnię do ognia, wkładamy do niej kawałek masła, pozwalamy mu całkowicie się stopić.
3. Na rozgrzanym oleju rozłóż grzyby, sól i pieprz do smaku. Dusić na średnim ogniu, aż wilgoć całkowicie odparuje i pojawi się lekki rumieniec.
4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do grzybów. Boczek kroimy w drobną kostkę, wysyłamy po czosnku. Gotuj przez około minutę.
5. Szpinak umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, drobno posiekać. Rozłóż szpinak na patelni, kontynuuj gotowanie na małym ogniu, 1-2 minuty, warzywa powinny lekko zmięknąć. Nie musisz gotować zbyt długo, bo szpinak straci swój kolor. Zdejmij patelnię z ognia.
6. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, rozłóż na grzybach, bardzo szybko wymieszaj.
nadzienie jest gotowe! Możesz zawinąć w świeże różowe naleśniki i podać na stole. Możesz uzupełnić takie naleśniki dowolnym sosem do smaku lub po prostu kwaśną śmietaną. Chociaż są bardzo dobre bez dodatków!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g