nadzienie do naleśników z grzybów

zamierzasz smażyć naleśniki? Nie zapomnij o pysznym nadzieniu! Nadzienie do naleśników z grzybów jest prawdopodobnie jednym z najsmaczniejszych. Możesz wziąć dowolne grzyby do smaku, odpowiednie są zarówno leśne, jak i zakupione. Jeśli grzyby są zbierane w lesie, należy je najpierw ugotować dla większego bezpieczeństwa. Grzyby sklepowe nie wymagają wstępnej obróbki cieplnej przed smażeniem. Możesz smażyć grzyby na oleju roślinnym, ale na kremowym okazują się znacznie delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Nadzienie uzupełnia odrobina bekonu i sera mozzarella.
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 11 % 2 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

do nadzienia do naleśników nadają się zarówno grzyby sklepowe, jak i leśne. Będzie pyszny z pieczarkami, grzybami miodowymi, borowikami. Możesz również użyć mieszanki, łącząc kilka rodzajów. Oczywiście świeże grzyby leśne są nieporównywalnie bardziej aromatyczne niż sklepowe, odpowiednio z nimi nadzienie będzie jeszcze smaczniejsze.

1. Grzyby czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, odświeżamy cięcie na nodze. Drobno posiekaj przygotowane grzyby. Grzyby leśne przed pokrojeniem należy gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut, spuścić wodę, ostudzić, a dopiero potem posiekać.

2. Wysyłamy patelnię do ognia, wkładamy do niej kawałek masła, pozwalamy mu całkowicie się stopić.

3. Na rozgrzanym oleju rozłóż grzyby, sól i pieprz do smaku. Dusić na średnim ogniu, aż wilgoć całkowicie odparuje i pojawi się lekki rumieniec.

4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do grzybów. Boczek kroimy w drobną kostkę, wysyłamy po czosnku. Gotuj przez około minutę.

5. Szpinak umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, drobno posiekać. Rozłóż szpinak na patelni, kontynuuj gotowanie na małym ogniu, 1-2 minuty, warzywa powinny lekko zmięknąć. Nie musisz gotować zbyt długo, bo szpinak straci swój kolor. Zdejmij patelnię z ognia.

6. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, rozłóż na grzybach, bardzo szybko wymieszaj.

nadzienie jest gotowe! Możesz zawinąć w świeże różowe naleśniki i podać na stole. Możesz uzupełnić takie naleśniki dowolnym sosem do smaku lub po prostu kwaśną śmietaną. Chociaż są bardzo dobre bez dodatków!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy