skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy z wyprzedzeniem wszystkie produkty niezbędne do sałatki.
Krok 2:
Małże i krewetki rozmrażamy i smażymy na oleju przez około dwie minuty. Miałem je już na wpół ugotowane (obrane krewetki).
Krok 3:
Na samym końcu dodaj do nich trochę sosu sojowego. Wymieszaj wszystko i wyłącz po kilku sekundach. Krewetki i małże stały się lekko brązowe.
Krok 4:
Pokrój awokado na dwie połówki. Obierz górną warstwę i pokrój w małe kostki. Usuwamy kość.
Krok 5:
Pomidor jest również krojony w kostkę, usuwamy tylko jego płynną część na bok.
Krok 6:
Do sosu-wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę i sos sojowy. Proporcje można wykonać według własnego gustu. Jeśli to konieczne, sól, ale okazuje się, że jest całkiem normalna.
Krok 7:
Umyte i wysuszone liście sałaty dzielimy na części i układamy na dnie talerza. Na wierzchu kładziemy smażone małże i krewetki. Wlać opatrunek. Sól w razie potrzeby.
Krok 8:
Dodaj kawałki awokado, pomidora i posiekanego jajka. Możesz umieścić małże i krewetki na środku, nadal mamy główne składniki. Ponownie podlewamy opatrunek i częstujemy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g