skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dziś gotujemy pyszne niskokaloryczne Klasyczne klopsiki w piekarniku z ryżem)) Przygotuj jedzenie. Śmietanę można zastąpić śmietaną, wybierz mięso według własnego gustu. Mam chudą wieprzowinę.
Krok 2:
Przede wszystkim dobrze spłucz ryż w kilku wodach, zalej wodą 1: 2 i gotuj. Wystarczy 10 minut po ugotowaniu.
Krok 3:
Teraz zajmij się farszem. Możesz zmielić mięso w maszynce do mięsa lub możesz tak jak ja-w robocie kuchennym z dyszą & quot; metalowy nóż & quot;. Pokrój cebulę na kawałki, pokrój mięso na małe kawałki, dodaj kilka gałązek pietruszki i dodałem gałązkę świeżej fioletowej bazylii, jeśli nie chcesz, nie dodawaj ziół - i posiekaj wszystko razem.
Krok 4:
Oto takie wspaniałe mięso mielone.
Krok 5:
Teraz w misce połącz mięso mielone, ugotowany ryż, dwa jajka, sól, pieprz do smaku, dodałem też zmielony liść laurowy.
Krok 6:
Dobrze zagnieść mięso mielone i odstawić na 10-15 minut, aby wszystkie smaki się połączyły). W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni, pozwól mu się rozgrzać.
Krok 7:
Weź formę, w której pieczesz klopsiki, lekko posmaruj olejem roślinnym. Zanurz ręce w wodzie, aby uformować kulki i mocno ułożyć.
Krok 8:
Przygotuj sos. Wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i wodę.
Krok 9:
Polej klopsiki powstałym sosem i włóż do piekarnika na średnim poziomie. Czas 30-40 minut, spójrz na swoje piekarniki. Forma nie musi być przykryta niczym. Gdy klopsiki będą gotowe, pozostaw je w wyłączonym piekarniku na kolejne 5-7 minut.
Krok 10:
Oto takie pachnące i pyszne klopsiki!
Krok 11:
Klopsiki są pyszne jako niezależne danie ze świeżymi warzywami lub możesz do nich ziemniaki) bardzo smaczne!
Krok 12:
Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g