kawior z cukinii z pomidorami na zimę

tradycyjna przekąska, która pasuje do lunchu i wakacji! Kawior okazuje się bardzo smaczny i delikatny. Doskonale komponuje się z daniami głównymi z mięsa, drobiu, ryb, a także wszelkiego rodzaju dodatkami: makaronem, ryżem, tłuczonymi ziemniakami itp.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 59 % 10 g
94 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak gotować kawior z cukinii z pomidorami na zimę. Bierzemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek zajmijmy się pomidorem. Musimy usunąć z niego skórę, w tym celu wykonujemy na nim nacięcie w kształcie krzyża i napełniamy wrzącą wodą, trzymamy we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty i usuwamy skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrany pomidor pokroić w małą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz podgrzej patelnię, wlej do niej kilka łyżek oleju roślinnego i wyślij naszego pokruszonego pomidora. Dodaj do niego trochę soli, cukru, mielonego pieprzu (w razie potrzeby możesz dodać trochę suszonej bazylii i oregano) i smaż, aż nadmiar płynu wyparuje, około 5 minut. Teraz dodaj koncentrat pomidorowy do pomidora i wszystko dobrze wymieszaj, nasz dressing jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zajmijmy się resztą warzyw. Myjemy cukinię, odcinamy końcówki i kroimy w małą kostkę (więc wszystko będzie gotowe szybciej).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i posiekaj cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej kolejną patelnię i wyślij do niej cukinię, pozwól jej również lekko zgasnąć (2-3 minuty). Dodaj cebulę i nasz sos pomidorowy do cukinii, wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (Zajęło mi to około 15 minut). Nie zapomnij wymieszać warzyw, a na samym końcu dodać trochę więcej soli, cukru, a raczej tego, czego brakuje twojemu gustowi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasz kawior jest prawie gotowy. Teraz pozwól mu trochę ostygnąć i zmielić w blenderze. Teraz nasz kawior jest całkowicie gotowy. Można go natychmiast zjeść lub zamknąć na zimę w wysterylizowanych słoikach o pojemności 0,5 lub 1 litra i wysłać do przechowywania w piwnicy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kawior z cukinii jest jednym z moich ulubionych. Przygotowuję ją i karetkę, i zamykam na zimę. Kiedy idę odwiedzić, zawsze biorę ze sobą słoik takiego kawioru, zawsze okazuje się przydatny na stole, czy to na wakacjach, czy na zwykłych spotkaniach w przyjaznym towarzystwie. Ten przepis jest prosty i udany, wynik cię zachwyci!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy