sandacz w powolnej kuchence

Walleye duszone w śmietanie to doskonale zbilansowane danie. Obfite, smaczne, zdrowe pod każdym względem danie dietetyczne. Ponieważ sandacz ma niewiele małych kości, kawałki, w których w ogóle ich nie ma, można podawać dzieciom. To wspaniałe śniadanie, doskonałe drugie na lunch i nieszkodliwą kolację. Nie tylko w dni powszednie jest dobry – nie wstydź się go oferować gościom. Jest to niezależne drugie danie, schłodzone-jako przekąska. Do sandacza z warzywami można podawać gotowane ziemniaki lub dowolne puree warzywne.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 13 % 3 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj sandacza do gotowania-wypatrosz tuszę, odetnij głowę, ogon, płetwy, Usuń grzbiet i oddziel filet. Kroimy porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko solone kawałki marynujemy w ulubionych przyprawach. Odłóż na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, umyj, osusz i pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz, umyj i marchewki. Idealną opcją jest zetrzeć go na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grzyby, jeśli są to pieczarki, pokrój w plastry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wlaniu oleju do miski multicookera najpierw wyślemy tutaj pieczarki. Przygotowujemy je w trybie "Pieczenia".

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 5-7 minutach smażenia grzybów włóż tutaj cebulę i marchewkę. Posiekaj lub posiekaj czosnek. Nie zapomnij ciągle przewracać! Gotuj przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe? Wyjmujemy warzywa z grzybami i układamy je na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie kładziemy plastry marynowanej ryby na dnie, a warzywa i grzyby na górze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zalej to piękno kwaśną śmietaną i kontynuuj gotowanie sandacza z warzywami przez 25 minut w tym samym trybie pod zamkniętą pokrywką. Zajrzyj pod pokrywkę, jeśli śmietana jest gęsta, wszystko może szybko wyparować. Następnie kontynuuj w trybie "gaszenia".

i więcej wskazówek.
możesz wziąć dwa razy więcej warzyw niż wskazano w przepisie-otrzymasz również obfity dodatek.
w postaci fileta sandacz w takim naczyniu jest bezpieczniejszy pod względem kości i szybciej się gotuje.
jeśli sandacz jest zamrożony, lepiej rozmrozić go bez udziału wody.
masło może być kremowe, a nie roślinne.
sandacz z warzywami można nie tylko dusić, ale piec w powolnej kuchence-wystarczy dodać trochę bulionu, a danie stanie się jeszcze bardziej soczyste.
jeśli śmietana jest bardzo gęsta, możesz ją nieco rozcieńczyć jogurtem.
jeśli nie masz dużych grzybów, które można pokroić w plastry, pokrój je cienko na długość, w paski. Lub włóż to, jeśli jest bardzo małe.
jeśli trzymasz Post, możesz polać produkty produktem mlecznym sojowym lub pomidorem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal / 100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy