skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj sandacza do gotowania-wypatrosz tuszę, odetnij głowę, ogon, płetwy, Usuń grzbiet i oddziel filet. Kroimy porcje.
Krok 2:
Lekko solone kawałki marynujemy w ulubionych przyprawach. Odłóż na bok.
Krok 3:
Obierz cebulę, umyj, osusz i pokrój w półpierścienie.
Krok 4:
Obierz, umyj i marchewki. Idealną opcją jest zetrzeć go na grubej tarce.
Krok 5:
Grzyby, jeśli są to pieczarki, pokrój w plastry.
Krok 6:
Po wlaniu oleju do miski multicookera najpierw wyślemy tutaj pieczarki. Przygotowujemy je w trybie "Pieczenia".
Krok 7:
Po 5-7 minutach smażenia grzybów włóż tutaj cebulę i marchewkę. Posiekaj lub posiekaj czosnek. Nie zapomnij ciągle przewracać! Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Gotowe? Wyjmujemy warzywa z grzybami i układamy je na talerzu.
Krok 9:
Następnie kładziemy plastry marynowanej ryby na dnie, a warzywa i grzyby na górze.
Krok 10:
Zalej to piękno kwaśną śmietaną i kontynuuj gotowanie sandacza z warzywami przez 25 minut w tym samym trybie pod zamkniętą pokrywką. Zajrzyj pod pokrywkę, jeśli śmietana jest gęsta, wszystko może szybko wyparować. Następnie kontynuuj w trybie "gaszenia".
i więcej wskazówek.
możesz wziąć dwa razy więcej warzyw niż wskazano w przepisie-otrzymasz również obfity dodatek.
w postaci fileta sandacz w takim naczyniu jest bezpieczniejszy pod względem kości i szybciej się gotuje.
jeśli sandacz jest zamrożony, lepiej rozmrozić go bez udziału wody.
masło może być kremowe, a nie roślinne.
sandacz z warzywami można nie tylko dusić, ale piec w powolnej kuchence-wystarczy dodać trochę bulionu, a danie stanie się jeszcze bardziej soczyste.
jeśli śmietana jest bardzo gęsta, możesz ją nieco rozcieńczyć jogurtem.
jeśli nie masz dużych grzybów, które można pokroić w plastry, pokrój je cienko na długość, w paski. Lub włóż to, jeśli jest bardzo małe.
jeśli trzymasz Post, możesz polać produkty produktem mlecznym sojowym lub pomidorem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal / 100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g