dorsz duszony z cebulą i marchewką na patelni

obfita ryba pasuje do każdego przystawki. Dla dorosłych i dzieci. Z dorszem trudno wymyślić coś bardziej podstawowego niż duszenie z warzywami takimi jak marchew i cebula. Ale mimo to danie będzie popularne zarówno na zimno, jak i na gorąco.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 20 % 4 g
102 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj na grubej tarce. Tutaj potrzebujesz dużej tarki, aby marchewki nie zamieniły się w owsiankę podczas duszenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i posiekaj ćwiartkę w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Olej słonecznikowy rozgrzać na patelni i ułożyć warzywa smażyć przez siedem minut. Ogień jest średni. Mieszaj od czasu do czasu, aby marchewki i cebula się nie przypaliły. Pod koniec pieczenia posolić warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj mieszankę do odkostniania ryb. Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę, paprykę, sól i suszoną bazylię. W razie potrzeby możesz wymieszać pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z dorsza pokroić na porcje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy kawałek ryby w mieszankę mąki i przypraw ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię dodaj liść laurowy i kilka groszków ziela angielskiego. Umieść dorsza na patelni na warzywach. Wlać wrzącą wodę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut, aż się ugotuje.

ze względu na fakt, że suszona papryka jest dodawana do mieszanki do odkostniania, w gotowym naczyniu obserwuje się ciekawy efekt: naturalnie biały dorsz nabiera szlachetnego różowawego odcienia.
jeśli chcesz maksymalnie obniżyć zawartość kalorii w naczyniu, mogę doradzić na dwa sposoby.
pierwszy: zamiast smażyć marchewki i cebulę na oleju słonecznikowym, dusić je bez oleju, ale z odrobiną wrzącej wody.
i po drugie: po prostu sól i pieprz dorsza i dodaj swoje ulubione przyprawy, zamiast toczyć rybę w mące. Ze względu na takie proste manipulacje, po pierwsze, możliwe będzie zmniejszenie kalorii gotowego dania o około trzydzieści procent! Po drugie, czas gotowania zostanie nieco skrócony, co również we współczesnych realiach jest znaczącym plusem.
ponieważ jest to przepis na duszonego dorsza, a nie smażonego, nie powinieneś mieć nadziei na uzyskanie chrupiącej skórki od ryby. Panierka jest miękka i delikatna. A warzywa ... Och, to osobna piosenka!
radzę podawać rybę z dowolnym prostym dodatkiem. Na przykład z puree ziemniaczanym.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy