skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj na grubej tarce. Tutaj potrzebujesz dużej tarki, aby marchewki nie zamieniły się w owsiankę podczas duszenia.
Krok 2:
Obierz cebulę i posiekaj ćwiartkę w pierścienie.
Krok 3:
Olej słonecznikowy rozgrzać na patelni i ułożyć warzywa smażyć przez siedem minut. Ogień jest średni. Mieszaj od czasu do czasu, aby marchewki i cebula się nie przypaliły. Pod koniec pieczenia posolić warzywa.
Krok 4:
Przygotuj mieszankę do odkostniania ryb. Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę, paprykę, sól i suszoną bazylię. W razie potrzeby możesz wymieszać pieprz.
Krok 5:
Filet z dorsza pokroić na porcje.
Krok 6:
Zwiń każdy kawałek ryby w mieszankę mąki i przypraw ze wszystkich stron.
Krok 7:
Na patelnię dodaj liść laurowy i kilka groszków ziela angielskiego. Umieść dorsza na patelni na warzywach. Wlać wrzącą wodę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut, aż się ugotuje.
ze względu na fakt, że suszona papryka jest dodawana do mieszanki do odkostniania, w gotowym naczyniu obserwuje się ciekawy efekt: naturalnie biały dorsz nabiera szlachetnego różowawego odcienia.
jeśli chcesz maksymalnie obniżyć zawartość kalorii w naczyniu, mogę doradzić na dwa sposoby.
pierwszy: zamiast smażyć marchewki i cebulę na oleju słonecznikowym, dusić je bez oleju, ale z odrobiną wrzącej wody.
i po drugie: po prostu sól i pieprz dorsza i dodaj swoje ulubione przyprawy, zamiast toczyć rybę w mące. Ze względu na takie proste manipulacje, po pierwsze, możliwe będzie zmniejszenie kalorii gotowego dania o około trzydzieści procent! Po drugie, czas gotowania zostanie nieco skrócony, co również we współczesnych realiach jest znaczącym plusem.
ponieważ jest to przepis na duszonego dorsza, a nie smażonego, nie powinieneś mieć nadziei na uzyskanie chrupiącej skórki od ryby. Panierka jest miękka i delikatna. A warzywa ... Och, to osobna piosenka!
radzę podawać rybę z dowolnym prostym dodatkiem. Na przykład z puree ziemniaczanym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g