filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

przepyszne chińskie danie o jasnym i bogatym smaku! Filet z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie nie jest trudny do przygotowania, ale składniki muszą być starannie dobrane. W końcu nie każda gospodyni domowa może znaleźć cały zestaw sosów, octu ryżowego i wina ryżowego. Ale jeśli zaopatrzysz się w nie z wyprzedzeniem, często możesz przygotować takie jasne i apetyczne potrawy. Idealnym dodatkiem do kurczaka w sosie słodko-kwaśnym będzie gotowany ryż, który należy przygotować z wyprzedzeniem. Takie egzotyczne danie nie wstydzi się podawać gościom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 34 % 13 g
244 kcal
IG: 62 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Filet z kurczaka, wstępnie umyty i wysuszony, pokroić w średniej wielkości kostki. Przenieś mięso do miski, zalej winem ryżowym, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.

2. Podczas marynowania mięsa przygotowujemy ciasto, dla którego mieszamy wszystkie składniki, aż będą gładkie. Włóż kostki fileta do ciasta i wymieszaj, aby ciasto równomiernie rozprowadziło się na powierzchni mięsa.

3. Przygotowujemy sos słodko-kwaśny, mieszając wszystkie składniki również do uzyskania gładkości.

4. Obierz czosnek z łuski i drobno go pokrój. Umyj zieloną i czerwoną paprykę, usuń łodygę, oczyść z nasion. Pokrój pieprz na kwadraty. Umyty pomidor kroimy na ćwiartki. Pokrój zieloną cebulę na długie kawałki, pokrój pory na kawałki.

5. Na patelni wok dobrze rozgrzej olej roślinny, rozłóż filety kuoschki w cieście i smaż je do miękkości, mieszając. Gotowe mięso przenosi się na naczynie pokryte papierowymi serwetkami, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

6. Spuść olej z patelni wok, pozostawiając tylko około 2 łyżki oleju na dnie. Rozłóż czosnek na patelni, smaż go do jasnobrązowego odcienia, mieszając, a następnie dodaj paprykę. Gotujemy, aż aromat pieprzu zacznie być wyraźnie wyczuwalny.

7. Dodaj sos słodko-kwaśny do woka, zagotuj. Włóż pomidora i smażonego kurczaka na patelnię, wymieszaj wszystko razem przez kilka sekund i natychmiast podawaj. Udekoruj posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy