skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka, wstępnie umyty i wysuszony, pokroić w średniej wielkości kostki. Przenieś mięso do miski, zalej winem ryżowym, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.
2. Podczas marynowania mięsa przygotowujemy ciasto, dla którego mieszamy wszystkie składniki, aż będą gładkie. Włóż kostki fileta do ciasta i wymieszaj, aby ciasto równomiernie rozprowadziło się na powierzchni mięsa.
3. Przygotowujemy sos słodko-kwaśny, mieszając wszystkie składniki również do uzyskania gładkości.
4. Obierz czosnek z łuski i drobno go pokrój. Umyj zieloną i czerwoną paprykę, usuń łodygę, oczyść z nasion. Pokrój pieprz na kwadraty. Umyty pomidor kroimy na ćwiartki. Pokrój zieloną cebulę na długie kawałki, pokrój pory na kawałki.
5. Na patelni wok dobrze rozgrzej olej roślinny, rozłóż filety kuoschki w cieście i smaż je do miękkości, mieszając. Gotowe mięso przenosi się na naczynie pokryte papierowymi serwetkami, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
6. Spuść olej z patelni wok, pozostawiając tylko około 2 łyżki oleju na dnie. Rozłóż czosnek na patelni, smaż go do jasnobrązowego odcienia, mieszając, a następnie dodaj paprykę. Gotujemy, aż aromat pieprzu zacznie być wyraźnie wyczuwalny.
7. Dodaj sos słodko-kwaśny do woka, zagotuj. Włóż pomidora i smażonego kurczaka na patelnię, wymieszaj wszystko razem przez kilka sekund i natychmiast podawaj. Udekoruj posiekaną zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g