jednak obecność egzotycznych składników nie jest jeszcze gwarancją sukcesu, potrzebne są odpowiednie naczynia. W tym celu idealny jest Wok & ndash; uniwersalna patelnia z szerokimi bokami i płaskim lub wypukłym dnem. W zestawie znajduje się pokrywa i specjalna kratka. Mała średnica dna pozwala na użycie oleju w niewielkiej ilości, dzięki czemu żywność jest niskotłuszczowa i zdrowa. Wok jest również używany jako Frytkownica i parowiec.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
szczypiorek | 19 | 1.3 | 0 | 4.6 |
jego zaletą jest krótka obróbka cieplna mięsa, owoców morza i warzyw w bardzo wysokiej temperaturze i skrócenie czasu gotowania potraw, w wyniku czego nabierają specjalnego, głębokiego i bogatego smaku, którego nie można osiągnąć przy użyciu zwykłych naczyń. Przepisy na patelnię Wok różnią się różnorodnością: gorące sałatki mięsne, smażone tofu z grzybami, wołowina z miodem i imbirem, wieprzowina w winie, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, pilaw, makaron, warzywa z sezamem i inne orientalne potrawy.