skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz przygotować wszystkie produkty do Dania. Obierz wszystkie warzywa, spłucz zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Kalafior podzielić na małe kwiatostany, zieloną zieloną fasolkę pokroić w paski o długości nie większej niż 3 cm i pokroić marchewki w średniej wielkości plasterki lub kostki.
następnie w podwójnym bojlerze ugotuj kapustę, marchewkę i zieloną fasolkę do połowy ugotowanej i odstaw na bok.
pokrój cebulę w półpierścienie. Wytnij łodygę z papryki i usuń nasiona, a następnie pokrój ją w paski. Imbir obrać i zetrzeć na grubej tarce. Połóż czosnek na desce i naciśnij go płaską stroną noża, aby sok z niego wypłynął.
wlej olej roślinny na patelnię wok (lub dowolną głęboką patelnię z wysokimi bokami), podgrzej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć startego imbiru, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną cebulę i słodką paprykę. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż warzywa na złoty kolor i chrupiącą konsystencję.
następnie dodaj do patelni koncentrat pomidorowy i wszystkie niezbędne przyprawy: mieloną kolendrę i kardamon, kurkumę, czerwoną ostrą paprykę i proszek garam masala. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
zagotuj sos pomidorowy, a następnie przenieś gotowane warzywa na patelnię: kalafior, marchewkę i zieloną fasolkę. Wymieszaj warzywa i dopraw potrawę solą do smaku.
dodaj suche liście kozieradki i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj warzywa razem z przyprawami przez około 5 minut.
to wszystko! Pikantne warzywa z przyprawami są gotowe! Przenieś je na talerz i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g