pikantne warzywa

Spróbuj zrobić to pyszne i aromatyczne danie! Pikantne warzywa są przygotowywane szybko i łatwo. Warzywa gotowane na parze są cenniejsze i zdrowsze dla organizmu niż smażone. Ilość przypraw można zmieniać w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli dzieci jedzą danie, nie można umieścić ostrej czerwonej papryki.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 47 % 9 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przede wszystkim musisz przygotować wszystkie produkty do Dania. Obierz wszystkie warzywa, spłucz zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Kalafior podzielić na małe kwiatostany, zieloną zieloną fasolkę pokroić w paski o długości nie większej niż 3 cm i pokroić marchewki w średniej wielkości plasterki lub kostki.

następnie w podwójnym bojlerze ugotuj kapustę, marchewkę i zieloną fasolkę do połowy ugotowanej i odstaw na bok.

pokrój cebulę w półpierścienie. Wytnij łodygę z papryki i usuń nasiona, a następnie pokrój ją w paski. Imbir obrać i zetrzeć na grubej tarce. Połóż czosnek na desce i naciśnij go płaską stroną noża, aby sok z niego wypłynął.

wlej olej roślinny na patelnię wok (lub dowolną głęboką patelnię z wysokimi bokami), podgrzej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć startego imbiru, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną cebulę i słodką paprykę. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż warzywa na złoty kolor i chrupiącą konsystencję.

następnie dodaj do patelni koncentrat pomidorowy i wszystkie niezbędne przyprawy: mieloną kolendrę i kardamon, kurkumę, czerwoną ostrą paprykę i proszek garam masala. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.

zagotuj sos pomidorowy, a następnie przenieś gotowane warzywa na patelnię: kalafior, marchewkę i zieloną fasolkę. Wymieszaj warzywa i dopraw potrawę solą do smaku.

dodaj suche liście kozieradki i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj warzywa razem z przyprawami przez około 5 minut.

to wszystko! Pikantne warzywa z przyprawami są gotowe! Przenieś je na talerz i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g

Podobne przepisy