kucharze na całym świecie znajdują szerokie zastosowanie słodko-pikantnej mieszanki, dodając ją do przystawek, gulaszów, sałatek i przekąsek. Ponadto przyprawione i posiekane przyprawy są używane w branży cukierniczej, przy przygotowywaniu wypieków i deserów. Brązowy proszek o wyraźnym orzechowym zapachu miesza się z ciastem, które po upieczeniu staje się pachnące, ma oryginalny aromat.
Najczęściej garam masala znajduje się w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
Garam Masala może być twoim małym sekretem do robienia kulinarnych arcydzieł - ciast nadziewanych jabłkami, dynią, gruszkami lub jagodami, ciasteczkami gryczanymi lub owsianymi, puszystymi babeczkami. Innym ciekawym pomysłem jest smażenie kawałków owoców lub warzyw w cieście, podczas gdy przyprawę można dodać bezpośrednio do niego lub po zanurzeniu kawałków zawinąć je w przyprawy. Należy zauważyć, że stosowanie mieszanki może mieć pozytywny wpływ na stan zdrowia - w szczególności w odniesieniu do zapobiegania przeziębieniom, chociaż nie należy zapominać o przeciwwskazaniach do jej stosowania.