skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój filety z kurczaka z piersi w dużą kostkę i umieść je w naczyniu do pieczenia.
2. Do filetów dodaj sól, mieszankę przypraw garam masala (pół), mieloną kolendrę. Obierz korzeń imbiru (pół, bardzo wygodnie i jeszcze bardziej ekonomicznie robi się to łyżeczką), zetrzyj go na drobnej tarce do kurczaka. Obierz czosnek (połowę) i wyciśnij go do kurczaka. Dodaj tam sok z połowy cytryny (zwiń go małym naciśnięciem na stole i pokrój Nie w poprzek, ale wzdłuż, tylko nie w środku, wtedy będzie znacznie więcej soku)i jogurt. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i marynuj w lodówce-od 5 godzin do dnia.
3. Piecz marynowanego kurczaka w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 220 stopni.
4. Na patelni rozgrzej słonecznik i masło. Zamiast mieszanki olejów, dla lepszego smaku i autentyczności procesu, lepiej jest wziąć ghee - nie pali się i jest bardzo smaczne! Do oleju dodaj liść laurowy, pudełka kardamonu, goździki oraz ziarna kolendry i ziry. Podgrzej, mieszając.
5. Obierz i posiekaj cebulę i dodaj na patelnię. Smażyć na złoty kolor.
6. Dodaj starty imbir i zmiażdżony czosnek. Wymieszaj, podgrzej i dodaj puree pomidorowe.
7. Obierz i cienko pokrój chili i dodaj do pomidorów i cebuli. Z pieprzem dodaj mieszankę przypraw garam masala, cynamon, paprykę, curry i kurkumę. Wymieszaj, podgrzej i dodaj koncentrat pomidorowy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
8. Przenieś złotego kurczaka na patelnię do sosu pomidorowego. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
9. Opłucz ryż, zalej go szklanką wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Dopraw szafranem i wymieszaj.
gotowe. Miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal / 100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal / 100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g