Tikka Masala Chicken Chicken

słynne legendarne danie indyjskie! Gotuj-nie przegapisz! Smacznie. Jak wszystko, co indyjskie, jest pikantne, aromatyczne i na pewno warte (nie na próżno) czasu!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 39 % 11 g
145 kcal
IG: 36 / 64 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Pokrój filety z kurczaka z piersi w dużą kostkę i umieść je w naczyniu do pieczenia.
2. Do filetów dodaj sól, mieszankę przypraw garam masala (pół), mieloną kolendrę. Obierz korzeń imbiru (pół, bardzo wygodnie i jeszcze bardziej ekonomicznie robi się to łyżeczką), zetrzyj go na drobnej tarce do kurczaka. Obierz czosnek (połowę) i wyciśnij go do kurczaka. Dodaj tam sok z połowy cytryny (zwiń go małym naciśnięciem na stole i pokrój Nie w poprzek, ale wzdłuż, tylko nie w środku, wtedy będzie znacznie więcej soku)i jogurt. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i marynuj w lodówce-od 5 godzin do dnia.
3. Piecz marynowanego kurczaka w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 220 stopni.
4. Na patelni rozgrzej słonecznik i masło. Zamiast mieszanki olejów, dla lepszego smaku i autentyczności procesu, lepiej jest wziąć ghee - nie pali się i jest bardzo smaczne! Do oleju dodaj liść laurowy, pudełka kardamonu, goździki oraz ziarna kolendry i ziry. Podgrzej, mieszając.
5. Obierz i posiekaj cebulę i dodaj na patelnię. Smażyć na złoty kolor.
6. Dodaj starty imbir i zmiażdżony czosnek. Wymieszaj, podgrzej i dodaj puree pomidorowe.
7. Obierz i cienko pokrój chili i dodaj do pomidorów i cebuli. Z pieprzem dodaj mieszankę przypraw garam masala, cynamon, paprykę, curry i kurkumę. Wymieszaj, podgrzej i dodaj koncentrat pomidorowy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
8. Przenieś złotego kurczaka na patelnię do sosu pomidorowego. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
9. Opłucz ryż, zalej go szklanką wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Dopraw szafranem i wymieszaj.
gotowe. Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal / 100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal / 100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy