pilaw z mięsem mielonym

kruchy, obfity, prosty i szybki. Na obiad i kolację! Pilaw z mięsem mielonym gotuje się szybciej niż z mięsem. W końcu mięso mielone nie wymaga długiego smażenia. W takim przypadku danie okazuje się równie satysfakcjonujące i możesz łatwo smacznie nakarmić całą rodzinę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 46 % 21 g
275 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z mięsem mielonym? Bardzo łatwe i proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego-wystarczy zmieszany z wieprzowiną i wołowiną lub z jednego rodzaju mięsa. Mam mieloną wołowinę i wieprzowinę z odrobiną tłuszczu. Możesz samodzielnie przygotować mięso mielone z całych kawałków mięsa, przepuszczonych przez maszynę do mięsa. Dokładnie opłucz gotowanie czosnku, w razie potrzeby usuń górną łuskę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż zalej czystą wodą pitną i pozostaw do namoczenia na 1 godzinę. Następnie spłucz grys do czystej wody. Moczenie ryżu uchroni go przed gotowaniem. Lepiej jest wziąć ryż specjalny do pilawu lub na parze. Mam gotowany na parze złoty ryż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz paprykę z nasion i łodyg i pokrój w małe paski lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki, pokrój w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i marchewkę. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Zamiast patelni możesz gotować pilaw w kotle lub garnku z grubym dnem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę i mięso mielone . Smażyć, rozbijając grudki, aż mięso mielone będzie w połowie ugotowane, około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj umyty ryż i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorącą wodę, aby całkowicie zakryła zawartość patelni. Sól, pieprz do smaku. Możesz uzupełnić te przyprawy według własnych upodobań. Włóż całą główkę czosnku do pilawu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj pilaw na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pilaw pod przykryciem przez około 10-15 minut. Jeśli na dnie nadal pozostanie płyn, stopniowo wchłonie się do ryżu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj gotowy pilaw posypany posiekanymi ziołami. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy