skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z mięsem mielonym? Bardzo łatwe i proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego-wystarczy zmieszany z wieprzowiną i wołowiną lub z jednego rodzaju mięsa. Mam mieloną wołowinę i wieprzowinę z odrobiną tłuszczu. Możesz samodzielnie przygotować mięso mielone z całych kawałków mięsa, przepuszczonych przez maszynę do mięsa. Dokładnie opłucz gotowanie czosnku, w razie potrzeby usuń górną łuskę.
Krok 2:
Ryż zalej czystą wodą pitną i pozostaw do namoczenia na 1 godzinę. Następnie spłucz grys do czystej wody. Moczenie ryżu uchroni go przed gotowaniem. Lepiej jest wziąć ryż specjalny do pilawu lub na parze. Mam gotowany na parze złoty ryż.
Krok 3:
Obierz paprykę z nasion i łodyg i pokrój w małe paski lub kostki.
Krok 4:
Obierz marchewki, pokrój w małe kostki.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 6:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 7:
Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i marchewkę. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Zamiast patelni możesz gotować pilaw w kotle lub garnku z grubym dnem.
Krok 8:
Dodaj paprykę i mięso mielone . Smażyć, rozbijając grudki, aż mięso mielone będzie w połowie ugotowane, około 10 minut.
Krok 9:
Dodaj umyty ryż i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
Krok 10:
Wlej gorącą wodę, aby całkowicie zakryła zawartość patelni. Sól, pieprz do smaku. Możesz uzupełnić te przyprawy według własnych upodobań. Włóż całą główkę czosnku do pilawu.
Krok 11:
Gotuj pilaw na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 12:
Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pilaw pod przykryciem przez około 10-15 minut. Jeśli na dnie nadal pozostanie płyn, stopniowo wchłonie się do ryżu.
Krok 13:
Podawaj gotowy pilaw posypany posiekanymi ziołami. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g