sos Alfredo do makaronu

delikatny kremowy sos serowy do każdego rodzaju makaronu. Do makaronu wymyślono ogromną liczbę sosów, ale jest wśród nich kilka podstawowych, wśród nich sos Alfredo, który jest bardzo lubiany we Włoszech i Ameryce. Jego delikatny kremowy smak podbije każdego miłośnika makaronu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 73 % 29 g
węglowodany 8 % 3 g
349 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni z grubym dnem na małym ogniu rozpuść masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do masła i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy śmietana zacznie się gotować, dodaj sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj do śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ser się rozpuści.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy