kawior z cukinii na zimę według GOST ZSRR

Jasny, pachnący, delikatny, najbardziej sprawdzony! Ten kawior z cukinii na zimę jest przygotowywany zgodnie ze wszystkimi zasadami GOST. I okazuje się dokładnie taki sam jak w sklepie z czasów ZSRR. Algorytm gotowania jest tak prosty, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii według GOST? Przygotuj wskazane składniki. Potrzebujemy białych korzeni, oprócz korzenia pietruszki możesz wziąć seler, pasternak. Ze świeżych ziół w równych proporcjach weź koperek, pietruszkę i seler, w produkcji często używano mieszanki olejków eterycznych w równych proporcjach zamiast zieleni. Waga warzyw jest wskazana w postaci obranej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, jeśli chcesz ją obrać i uwolnić z nasion. Cukinię pokroić w dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej szeroką patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju. Połóż pokrojoną cukinię i lekko usmaż, bez skórki. Zmniejszyć ciepło i gotować na wolnym ogniu do miękkości, ciągle mieszając. Możesz przykryć pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i umyj. Pokrój cebulę i zetrzyj marchewkę i korzeń pietruszki (jeśli jest to wygodniejsze) na grubej tarce. Na osobnej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż na średnim ogniu, aż warzywa będą ugotowane. Nie dopuść do przypalenia i opiekania warzyw, może to wpłynąć na smak gotowego dania. Nie zapomnij stale mieszać korzeni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane warzywa i drobno posiekane świeże zioła (pietruszka, koperek, seler) umieść w misce blendera i puree. Można to zrobić zarówno za pomocą blendera zanurzeniowego, jak i stacjonarnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do gotowego przecieru warzywnego dodaj sól, cukier, mieszankę mielonej papryki i koncentratu pomidorowego. Podgrzej na małym ogniu, aż sól i cukier się rozpuszczą. Ważne: jeśli objętość gotowanych warzyw znacznie zmniejszy się od pierwotnej objętości, należy zmniejszyć ilość soli, cukru i koncentratu pomidorowego. Polecam najpierw (jeśli objętość się zmniejszyła) dodać trochę soli, cukru i pasty, posmakować, a następnie zdecydować, czy dodać Wszystko inne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotowy kawior z cukinii na ciepło (co najmniej 70 stopni) do wstępnie wysterylizowanych w wygodny sposób (na parze, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej) i zamknij sterylizowane pokrywki. Słoiki z kawiorem do squasha należy wysterylizować w wodzie nad ogniem, aby lepiej przechowywać. Aby to zrobić, umieść słoiki przykryte pokrywkami w rondlu z wodą i gotuj przez kilka minut. Następnie szczelnie zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć, zawiń i pozwól całkowicie ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól gotowemu kawiorowi parzyć-od 3 godzin do dnia. Następnie można go podawać na stole jako przystawkę, przystawkę lub bazę do kanapek. Taki kawior należy przechowywać w słoikach w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze 0-12 stopni.

ten przepis na kawior z cukinii jest przygotowywany do przechowywania bez dodawania octu. Dzięki sterylizacji gotowego produktu możesz przechowywać taki przedmiot również przez długi czas. Jeśli uważasz, że może nie przetrwać bez octu, możesz dodać ocet 1 łyżkę. L w kroku nr 7 i nie sterylizuj słoików gotowym kawiorem. Ale dodanie octu może wpłynąć na smak całego dania.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy