ciasto kefirowe z kapustą i jajkiem

galaretowate ciasto z jarmużem i jajkami to bardzo satysfakcjonujące wypieki. Lepiej jest użyć młodej kapusty do nadzienia. Wtedy nadzienie będzie delikatniejsze. Smażyć młodą kapustę nie tak długo, jak starą. Możesz również dodać posiekaną cebulę do nadzienia. Musi być smażony z kapustą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 55 % 17 g
146 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie do ciasta na kefirze z kapustą i jajkiem, potrzebujemy: białej kapusty (najlepiej młodej), gotowanych jajek, małej pęczka koperku; czarny pieprz, sól; sezam do posypania ciasta i olej roślinny do smażenia kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i gotuj na nim kapustę do miękkości przez około 10 minut. Ochłodzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz kapustę, jajka na twardo i koperek. Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na kefir z kapustą i jajkiem, potrzebujemy: mąki, kefiru, jajek, proszku do pieczenia, cukru i soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W głębokiej misce połącz kefir o temperaturze pokojowej, jajka, sól i cukier. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki kefiru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie było grudek. Gotowe ciasto powinno wyglądać jak naleśniki. Jeśli ciasto jest zbyt strome, możesz je rozcieńczyć kefirem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Naczynie do pieczenia (Ø 25-26 cm) nasmaruj olejem roślinnym. Wlej większość ciasta (2/3 części) do formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż nadzienie z kapusty na wierzchu i spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij pozostałe nadzienie ciastem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp sezamem na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut. Wierzch ciasta powinien się zrumienić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i odstaw na około 15 minut. Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

ciasta nadziewane kapustą były tradycyjnie pieczone w naszym kraju na świątecznym stole. Żadne święto ani uczta od wieków nie obyło się bez tego wypieku.
bez względu na to, jak wielu miłośników pieczenia z dżemem lub mięsem, ciasto z kapustą niezmiennie zajmuje pierwsze miejsce. Jest najbardziej apetyczny, pyszny i pachnący. Wiąże się z nim cała historia kuchni rosyjskiej i życia codziennego.
Żadna kuchnia ani gospodyni nie obejdzie się bez ciasta z kapustą. Przynajmniej raz w życiu wszyscy próbowaliśmy upiec ciasto z kapustą. Ciasto z galaretką z kapustą jest najłatwiejszym rodzajem takiego wypieku. Ciasto gotuje się w kilka minut. Wystarczy wlać do formy, dodać nadzienie, a ciasto jest prawie gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy