skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz. Aby przygotować nadzienie do ciasta na kefirze z kapustą i jajkiem, potrzebujemy: białej kapusty (najlepiej młodej), gotowanych jajek, małej pęczka koperku; czarny pieprz, sól; sezam do posypania ciasta i olej roślinny do smażenia kapusty.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Drobno posiekaj kapustę.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i gotuj na nim kapustę do miękkości przez około 10 minut. Ochłodzić.
Krok 5:
Posiekaj koperek.
Krok 6:
Połącz kapustę, jajka na twardo i koperek. Sól, pieprz.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko.
Krok 8:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na kefir z kapustą i jajkiem, potrzebujemy: mąki, kefiru, jajek, proszku do pieczenia, cukru i soli.
Krok 9:
W głębokiej misce połącz kefir o temperaturze pokojowej, jajka, sól i cukier. Wymieszać.
Krok 10:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki kefiru.
Krok 11:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie było grudek. Gotowe ciasto powinno wyglądać jak naleśniki. Jeśli ciasto jest zbyt strome, możesz je rozcieńczyć kefirem.
Krok 12:
Naczynie do pieczenia (Ø 25-26 cm) nasmaruj olejem roślinnym. Wlej większość ciasta (2/3 części) do formy.
Krok 13:
Ułóż nadzienie z kapusty na wierzchu i spłaszcz.
Krok 14:
Wypełnij pozostałe nadzienie ciastem.
Krok 15:
Posyp sezamem na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut. Wierzch ciasta powinien się zrumienić.
Krok 16:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i odstaw na około 15 minut. Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
ciasta nadziewane kapustą były tradycyjnie pieczone w naszym kraju na świątecznym stole. Żadne święto ani uczta od wieków nie obyło się bez tego wypieku.
bez względu na to, jak wielu miłośników pieczenia z dżemem lub mięsem, ciasto z kapustą niezmiennie zajmuje pierwsze miejsce. Jest najbardziej apetyczny, pyszny i pachnący. Wiąże się z nim cała historia kuchni rosyjskiej i życia codziennego.
Żadna kuchnia ani gospodyni nie obejdzie się bez ciasta z kapustą. Przynajmniej raz w życiu wszyscy próbowaliśmy upiec ciasto z kapustą. Ciasto z galaretką z kapustą jest najłatwiejszym rodzajem takiego wypieku. Ciasto gotuje się w kilka minut. Wystarczy wlać do formy, dodać nadzienie, a ciasto jest prawie gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g