skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Możesz konserwować świeżo mrożone i świeże ryby. Kupując, wybierz makrelę w jednolitym srebrnym kolorze, z ciemnymi paskami, bez żółtych plam i widocznych uszkodzeń. Jak rozmrozić świeżo mrożone ryby? Przenieś go wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Nie rozmrażaj całkowicie. Mrożona makrela jest łatwiejsza i wygodniejsza do krojenia. Kawałki ryby zachowają swój kształt i będą wyglądać schludnie.
Krok 2:
Jak prawidłowo czyścić makrelę? Umyj rybę, odetnij ogon, płetwy i głowę. Wypatrosz tuszę z wnętrza, pamiętaj, aby usunąć czarny film od wewnątrz, ponieważ będzie gorzki. Nie trzeba zdejmować skóry z ryby. Ponownie dokładnie spłucz i osusz. Pokrój na kawałki o równej długości.
Krok 3:
Przenieś plastry ryby do miski i posyp solą. Dla lepszego przechowywania można użyć soli azotynowej. Skutecznie hamuje rozwój bakterii, które mogą powodować zatrucie człowieka. Przed użyciem produktu przeczytaj instrukcje. Delikatnie wymieszaj i pozwól soli się stopić, pozostawiając miskę rybną na około 1 godzinę.
Krok 4:
Dobrze umyj szklany słoik. Osusz, wycierając go ręcznikami papierowymi. Nie trzeba sterylizować. Włóż liść laurowy, dwa rodzaje pieprzu (czarny i groszek) do słoika. Szczelnie złóż w nim plasterki ryby.
Krok 5:
Z puszką o pojemności 700 ml i dwoma średnimi rybami uzyskuje się 2 warstwy ryb i około 3 cm u góry pustej przestrzeni. Ta pustka jest koniecznie potrzebna, będzie sok z ryb, olej itp.
Krok 6:
Dodaj rafinowany olej słonecznikowy do słoika z rybą. Nie dodawaj do wieszaków pojemnika, w przeciwnym razie wycieknie solanka olejowa.
Krok 7:
Umyj blaszaną pokrywkę, gotuj na małym ogniu (około 10 minut) i wysusz. Szczelnie zamknij słoik. Jeśli pokrywa nie jest przykręcana, ale zwykła, zwiń ją kluczem.
Krok 8:
Połóż bawełniany ręcznik na dnie garnka, aby słoiki nie pękły. Teraz umieść zamknięte pojemniki i wlej wodę (możesz użyć zwykłego kranu) do poziomu ryby.
Krok 9:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadź do delikatnego wrzenia i gotuj przetwory przez około 4-5 godzin. Następnie wyłącz ogrzewanie, pozwól słoikom ostygnąć bezpośrednio w wodzie, a dopiero potem wytrzyj je z wilgoci i przenieś do przechowywania w zimnym miejscu.
Krok 10:
Oto taka apetyczna ryba, którą dostaniesz (patrz zdjęcie).
Krok 11:
Degustacja. Makrela okazała się miękka. Z kości pozostaje tylko grzbiet, który łatwo i łatwo oddziela się od mięsa. Kości prawie wcale nie są odczuwalne. W przeciwieństwie do sklepu nie rozpada się i nie zamienia w owsiankę, zachowuje swój kształt. Konserwy rybne należy przechowywać w lodówce lub piwnicy.
makrela w puszkach domowej roboty okazała się świetna! Podawaj z gorącym puree ziemniaczanym. Połóż plastry ryby osobno na talerzu. Posyp cienko pokrojoną czerwoną cebulą na krążki. Ta ryba jest również używana do robienia sałatek, ciast. Można z niego przygotować obfite i bardzo smaczne nadzienie do naleśników. Ale ze zwykłym chlebem na przekąskę będzie idealny!
możesz kreatywnie podejść do przepisu, eksperymentować z różnymi przyprawami, dzięki czemu smak produktu zawsze będzie inny. Na przykład możesz dodać mieloną kolendrę (około 1 herbaty. L.), Cytryna (1-2 plasterki). Możesz również uzupełnić przepis cebulą, marchewką, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g