makrela w puszkach w oleju w domu

domowe konserwy rybne nikogo nie zaskoczą. Wszyscy gotują! Proponuję wypróbować przepis na makrelę w puszkach w domu. Ryba jest niesamowicie smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Zdecydowanie smaczniejszy niż kupiony w sklepie. Ponadto produkt jest całkowicie naturalny, ponieważ nie ma szkodliwych dodatków.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
237 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Możesz konserwować świeżo mrożone i świeże ryby. Kupując, wybierz makrelę w jednolitym srebrnym kolorze, z ciemnymi paskami, bez żółtych plam i widocznych uszkodzeń. Jak rozmrozić świeżo mrożone ryby? Przenieś go wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Nie rozmrażaj całkowicie. Mrożona makrela jest łatwiejsza i wygodniejsza do krojenia. Kawałki ryby zachowają swój kształt i będą wyglądać schludnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak prawidłowo czyścić makrelę? Umyj rybę, odetnij ogon, płetwy i głowę. Wypatrosz tuszę z wnętrza, pamiętaj, aby usunąć czarny film od wewnątrz, ponieważ będzie gorzki. Nie trzeba zdejmować skóry z ryby. Ponownie dokładnie spłucz i osusz. Pokrój na kawałki o równej długości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś plastry ryby do miski i posyp solą. Dla lepszego przechowywania można użyć soli azotynowej. Skutecznie hamuje rozwój bakterii, które mogą powodować zatrucie człowieka. Przed użyciem produktu przeczytaj instrukcje. Delikatnie wymieszaj i pozwól soli się stopić, pozostawiając miskę rybną na około 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj szklany słoik. Osusz, wycierając go ręcznikami papierowymi. Nie trzeba sterylizować. Włóż liść laurowy, dwa rodzaje pieprzu (czarny i groszek) do słoika. Szczelnie złóż w nim plasterki ryby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z puszką o pojemności 700 ml i dwoma średnimi rybami uzyskuje się 2 warstwy ryb i około 3 cm u góry pustej przestrzeni. Ta pustka jest koniecznie potrzebna, będzie sok z ryb, olej itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj rafinowany olej słonecznikowy do słoika z rybą. Nie dodawaj do wieszaków pojemnika, w przeciwnym razie wycieknie solanka olejowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj blaszaną pokrywkę, gotuj na małym ogniu (około 10 minut) i wysusz. Szczelnie zamknij słoik. Jeśli pokrywa nie jest przykręcana, ale zwykła, zwiń ją kluczem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż bawełniany ręcznik na dnie garnka, aby słoiki nie pękły. Teraz umieść zamknięte pojemniki i wlej wodę (możesz użyć zwykłego kranu) do poziomu ryby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadź do delikatnego wrzenia i gotuj przetwory przez około 4-5 godzin. Następnie wyłącz ogrzewanie, pozwól słoikom ostygnąć bezpośrednio w wodzie, a dopiero potem wytrzyj je z wilgoci i przenieś do przechowywania w zimnym miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto taka apetyczna ryba, którą dostaniesz (patrz zdjęcie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Degustacja. Makrela okazała się miękka. Z kości pozostaje tylko grzbiet, który łatwo i łatwo oddziela się od mięsa. Kości prawie wcale nie są odczuwalne. W przeciwieństwie do sklepu nie rozpada się i nie zamienia w owsiankę, zachowuje swój kształt. Konserwy rybne należy przechowywać w lodówce lub piwnicy.

makrela w puszkach domowej roboty okazała się świetna! Podawaj z gorącym puree ziemniaczanym. Połóż plastry ryby osobno na talerzu. Posyp cienko pokrojoną czerwoną cebulą na krążki. Ta ryba jest również używana do robienia sałatek, ciast. Można z niego przygotować obfite i bardzo smaczne nadzienie do naleśników. Ale ze zwykłym chlebem na przekąskę będzie idealny!

możesz kreatywnie podejść do przepisu, eksperymentować z różnymi przyprawami, dzięki czemu smak produktu zawsze będzie inny. Na przykład możesz dodać mieloną kolendrę (około 1 herbaty. L.), Cytryna (1-2 plasterki). Możesz również uzupełnić przepis cebulą, marchewką, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy