szproty z uklejki
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z łusek i umyj. Standardowe szproty są przygotowywane z głową i wnętrznościami, ale to kwestia gustu - możesz wypatroszyć rybę i usunąć głowę.
2. Posmaruj patelnię olejem i ułóż pierwszą warstwę ryby-ciasno jedna na drugiej, jak pasażerowie w autobusie w godzinach szczytu. Sól i dopraw. Tak więc, warstwa po warstwie, połóż całą rybę, nie zapominając o doprawieniu jej przyprawami.
3. Napełnij rybę olejem, całkowicie przykryj. Umieść na średnim ogniu.
4. Gdy olej zacznie bulgotać-sprawdź 3 godziny. Po tym czasie szproty będą gotowe.
szproty z uklejki można jeść na ciepło i na zimno. Idą do ziemniaków, sałatek i kanapek nie gorzej niż sklep.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g