sandacz po polsku

wykwintne danie, które zachwyci zarówno gości, jak i domowników. Pożyteczny. Smacznie. Do syta. Co może być jeszcze lepszego na śniadanie, lunch lub kolację, a także na świąteczny stół! Sandacz po polsku kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Podawany jest z warzywami (gotowanymi, świeżymi, duszonymi), owsianką, makaronem i puree. Sandacz jest nie mniej smaczny po polsku i na zimno.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 15 % 4 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznij gotować od bulionu. Po co umieścić 0,5 litra wody na gazie, niech się zagotuje. W międzyczasie pokrój obraną cebulę, lepiej grubo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy i obieramy marchewki. I też pokroimy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj pieprz i lavrushkę, dodaj tutaj marchewkę i cebulę. Wyślemy to wszystko do wrzącej osolonej wody. Gotuj na małym ogniu, aby zrobić bulion warzywny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj jajka równolegle, umieszczając je w zimnej wodzie. Gotuj przez co najmniej 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz musimy uporządkować ryby. Jeśli masz tuszę, wypatrosz ją jakościowo, oddziel głowę, ogon, płetwy – potrzebujemy fileta usuniętego z kości. Jeśli filet jest zamrożony, rozmrażamy go wcześniej i układamy w kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli bulion jest gotowy, wlej go na patelnię i umieść tutaj filet z sandacza. Po przykryciu odstaw rybę do miękkości (15-20 minut, wszystko zależy od grubości fileta).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone jajka są obrane i drobno posiekane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sposób musisz pokroić warzywa, które masz teraz pod ręką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Roztopiwszy masło na patelni, smażymy kawałki jajek i ziół (2-3 minuty). Na samym końcu można upiec tę przyjemną masę, która stała się sosem do sandacza po polsku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż rybę na talerzu i podlewając ten oryginalny sos, podawaj.

wszystkie procesy można zminimalizować w czasie, robiąc wszystko równolegle.

dodanie bulionu warzywnego do jajek i zieleni sprawia, że sos jest bardziej soczysty.

Ilość składników w przepisie można zmienić-Weź na przykład nie 1, ale 2 jajka, zioła nie 1, ale 2 łyżki. itp.

jeśli sól jest przeciwwskazana i nie wkładasz jej, nie tragedia - to danie będzie wydawać się jeszcze delikatniejsze.

do bulionu można dodać białe wino, a do mieszanki jajek i ziół - sok z cytryny itp.

czas gotowania sandacza po polsku zależy zarówno od ilości składników, jak i od tego, na czym będziesz gotować.

danie gotuje się nie tylko na patelni, ale także w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy