skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznij gotować od bulionu. Po co umieścić 0,5 litra wody na gazie, niech się zagotuje. W międzyczasie pokrój obraną cebulę, lepiej grubo.
Krok 2:
Myjemy i obieramy marchewki. I też pokroimy.
Krok 3:
Ugotuj pieprz i lavrushkę, dodaj tutaj marchewkę i cebulę. Wyślemy to wszystko do wrzącej osolonej wody. Gotuj na małym ogniu, aby zrobić bulion warzywny.
Krok 4:
Gotuj jajka równolegle, umieszczając je w zimnej wodzie. Gotuj przez co najmniej 10 minut.
Krok 5:
Teraz musimy uporządkować ryby. Jeśli masz tuszę, wypatrosz ją jakościowo, oddziel głowę, ogon, płetwy – potrzebujemy fileta usuniętego z kości. Jeśli filet jest zamrożony, rozmrażamy go wcześniej i układamy w kawałki.
Krok 6:
Jeśli bulion jest gotowy, wlej go na patelnię i umieść tutaj filet z sandacza. Po przykryciu odstaw rybę do miękkości (15-20 minut, wszystko zależy od grubości fileta).
Krok 7:
Schłodzone jajka są obrane i drobno posiekane.
Krok 8:
W ten sposób musisz pokroić warzywa, które masz teraz pod ręką.
Krok 9:
Roztopiwszy masło na patelni, smażymy kawałki jajek i ziół (2-3 minuty). Na samym końcu można upiec tę przyjemną masę, która stała się sosem do sandacza po polsku.
Krok 10:
Połóż rybę na talerzu i podlewając ten oryginalny sos, podawaj.
wszystkie procesy można zminimalizować w czasie, robiąc wszystko równolegle.
dodanie bulionu warzywnego do jajek i zieleni sprawia, że sos jest bardziej soczysty.
Ilość składników w przepisie można zmienić-Weź na przykład nie 1, ale 2 jajka, zioła nie 1, ale 2 łyżki. itp.
jeśli sól jest przeciwwskazana i nie wkładasz jej, nie tragedia - to danie będzie wydawać się jeszcze delikatniejsze.
do bulionu można dodać białe wino, a do mieszanki jajek i ziół - sok z cytryny itp.
czas gotowania sandacza po polsku zależy zarówno od ilości składników, jak i od tego, na czym będziesz gotować.
danie gotuje się nie tylko na patelni, ale także w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g