skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić kulebyaka z kapustą i jajkiem? Przede wszystkim musisz wziąć niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:

Wymieszaj ciepłą wodę i mleko, w tej mieszaninie rozpuść suche drożdże
Krok 3:

Dodaj 1 stół. l. mąki
Krok 4:

Ten sam cukier
Krok 5:

Umieść ciasto na 15 minut, aż drożdże zaczną działać
Krok 6:

Jak tylko zobaczysz czapkę-ciasto jest gotowe
Krok 7:

Dodaj olej roślinny, jajko i sól do ciasta
Krok 8:

Dobrze wymieszaj
Krok 9:

Przesiej mąkę do płynnej mieszanki i zagniataj ciasto, ugniataj przez około 10 minut, aż przestanie przyklejać się do rąk
Krok 10:

Prawidłowe ciasto jest gładkie, równe i elastyczne. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut, jeśli ciasto bardzo dobrze rośnie, raz je ugniatamy - tak było
Krok 11:

Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie
Krok 12:

Drobno posiekaj kapustę
Krok 13:

Drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na tarce
Krok 14:

Cebulę smażymy lekko na oleju roślinnym
Krok 15:

Dodaj marchewki do smażonych warzyw i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut
Krok 16:

W tym czasie ciasto po raz pierwszy dobrze wyrosło, ugniatamy je
Krok 17:

Dodaj kapustę, gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut
Krok 18:

Dodaj cukier-to dla smaku i koloru
Krok 19:

Dusić pod przykryciem przez 3-5 minut, aż kapusta będzie miękka
Krok 20:

Dodajemy ocet-doda trochę kwaśności, nie przepadam za nadzieniem z kapusty z koncentratem pomidorowym w ciastach, a cukier z octem go zastępują-koleżanka pracowała w kawiarni, za co jest jej bardzo wdzięczna. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut
Krok 21:

Sól i gotuj na wolnym ogniu jeszcze trochę, aż będą gotowe
Krok 22:

Nadzienie jest prawie gotowe-pozostawiamy do ostygnięcia
Krok 23:

Gdy nadzienie trochę ostygnie, dodaj jajko, dobrze wymieszaj
Krok 24:

Gdy ciasto dobrze wyrośnie, nie dzielimy go na dwie równe części, jedną rozwałkujemy
Krok 25:

Połóż połowę nadzienia na środku
Krok 26:

Wykonujemy nacięcia po bokach
Krok 27:

Przeplataj segmenty ciasta na krzyż
Krok 28:

Dostajemy takie piękno
Krok 29:

Smarujemy kulebiaka jajkiem
Krok 30:

W razie potrzeby posyp sezamem, bardzo go lubię i często posypuję nim wypieki
Krok 31:

Z drugą połową ciasta i nadzienia robimy to samo. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut w zależności od piekarnika
Krok 32:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


