Kulebiaka z kapustą i jajkiem

kawałek pachnącego ciasta z kapustą - i życie się powiodło. Pamiętam kulebyaka z czasów Instytutu-z kurczakiem, mięsem, kapustą na przekąskę! Dzisiaj postanowiłem zrobić własne to wspaniałe ciasto) okazało się bardzo zdrowe, nawet lepsze niż w moich wspomnieniach! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 63 % 20 g
162 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kulebyaka z kapustą i jajkiem? Przede wszystkim musisz wziąć niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj ciepłą wodę i mleko, w tej mieszaninie rozpuść suche drożdże

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 stół. l. mąki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ten sam cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ciasto na 15 minut, aż drożdże zaczną działać

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak tylko zobaczysz czapkę-ciasto jest gotowe

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny, jajko i sól do ciasta

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę do płynnej mieszanki i zagniataj ciasto, ugniataj przez około 10 minut, aż przestanie przyklejać się do rąk

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Prawidłowe ciasto jest gładkie, równe i elastyczne. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut, jeśli ciasto bardzo dobrze rośnie, raz je ugniatamy - tak było

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj kapustę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na tarce

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Cebulę smażymy lekko na oleju roślinnym

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj marchewki do smażonych warzyw i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W tym czasie ciasto po raz pierwszy dobrze wyrosło, ugniatamy je

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj kapustę, gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj cukier-to dla smaku i koloru

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dusić pod przykryciem przez 3-5 minut, aż kapusta będzie miękka

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodajemy ocet-doda trochę kwaśności, nie przepadam za nadzieniem z kapusty z koncentratem pomidorowym w ciastach, a cukier z octem go zastępują-koleżanka pracowała w kawiarni, za co jest jej bardzo wdzięczna. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Sól i gotuj na wolnym ogniu jeszcze trochę, aż będą gotowe

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Nadzienie jest prawie gotowe-pozostawiamy do ostygnięcia

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gdy nadzienie trochę ostygnie, dodaj jajko, dobrze wymieszaj

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gdy ciasto dobrze wyrośnie, nie dzielimy go na dwie równe części, jedną rozwałkujemy

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Połóż połowę nadzienia na środku

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wykonujemy nacięcia po bokach

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przeplataj segmenty ciasta na krzyż

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dostajemy takie piękno

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Smarujemy kulebiaka jajkiem

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    W razie potrzeby posyp sezamem, bardzo go lubię i często posypuję nim wypieki

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Z drugą połową ciasta i nadzienia robimy to samo. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut w zależności od piekarnika

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy