Sałatka klasztorna z fasolą na zimę

Oryginalna, smaczna i satysfakcjonująca przekąska z fasoli na zimę. Oprócz marynat i ogórków istnieje ogromna liczba przepisów na pyszne preparaty na zimę. Bardzo oryginalna, pomimo prostoty składu i metody przygotowania, sałatka klasztorna z fasolą. To pyszna sałatka warzywna z fasolą, która smakuje jak lecho. Dzięki fasoli ta przekąska jest bardzo pożywna i satysfakcjonująca, dzięki czemu można ją podawać jako niezależne danie, uzupełniać je daniem mięsnym lub rybnym lub używać do przygotowywania zup. Taki przedmiot jest dobrze przechowywany, dzięki czemu można go zabrać na wycieczkę na przekąskę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 63 % 12 g
94 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę klasztorną z fasolą według listy. Zacznijmy gotowanie od przygotowania fasoli. Należy ją umyć i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej pozostawić fasolę na noc w wodzie, aby dobrze spuchła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano ponownie myjemy fasolę, napełniamy czystą zimną wodą,podpalamy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, dodaj trochę soli i gotuj do połowy, około 25 minut. W żadnym wypadku nie należy dopuścić do jego trawienia. Spuść wodę, spłucz fasolę czystą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie warzyw. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce lub drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami. Pokrój paprykę na połówki pierścieni lub paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, pokrój w ćwiartki lub kostki, Wytnij miejsce mocowania łodygi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię lub kocioł. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowaną marchewkę i cebulę na oleju, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenosimy smażenie warzyw na patelnię, jeśli smażymy je w kotle, zostawiamy w nim. Do cebuli z marchewką dodaj gotowaną paprykę. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pomidory. Dusić wszystkie warzywa przez około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek, cukier, sól, olej roślinny. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodaj fasolę, ocet. Mieszaj i gotuj przez około 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast układamy sałatkę w przygotowanym, wysterylizowanym, wygodnym słoiku. Zwijamy je pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia pod "futrem" do góry nogami. Przechowujemy przedmiot w chłodnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy