skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę klasztorną z fasolą według listy. Zacznijmy gotowanie od przygotowania fasoli. Należy ją umyć i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej pozostawić fasolę na noc w wodzie, aby dobrze spuchła.
Krok 2:
Rano ponownie myjemy fasolę, napełniamy czystą zimną wodą,podpalamy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, dodaj trochę soli i gotuj do połowy, około 25 minut. W żadnym wypadku nie należy dopuścić do jego trawienia. Spuść wodę, spłucz fasolę czystą wodą.
Krok 3:
Gotowanie warzyw. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce lub drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami. Pokrój paprykę na połówki pierścieni lub paski.
Krok 6:
Umyj pomidory, pokrój w ćwiartki lub kostki, Wytnij miejsce mocowania łodygi.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię lub kocioł. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowaną marchewkę i cebulę na oleju, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie miękka.
Krok 8:
Przenosimy smażenie warzyw na patelnię, jeśli smażymy je w kotle, zostawiamy w nim. Do cebuli z marchewką dodaj gotowaną paprykę. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 9:
Dodaj pomidory. Dusić wszystkie warzywa przez około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek, cukier, sól, olej roślinny. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodaj fasolę, ocet. Mieszaj i gotuj przez około 5 minut.
Krok 10:
Natychmiast układamy sałatkę w przygotowanym, wysterylizowanym, wygodnym słoiku. Zwijamy je pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia pod "futrem" do góry nogami. Przechowujemy przedmiot w chłodnym miejscu.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g