skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak wybrać odpowiednią makrelę? Do konserw odpowiednie są świeżo mrożone lub świeże ryby. Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Tusza powinna być jednolitego srebrnego koloru, z ciemnymi paskami, bez uszkodzeń i żółtawych plam. Jak rozmrozić świeżo mrożone ryby? Umieść go wcześniej na dolnej półce lodówki. Nie rozmrażaj całkowicie. Mrożona makrela będzie wygodniejsza do krojenia.
Krok 2:
Przepis wskazuje wagę obranych warzyw. Umyj dojrzałe i soczyste pomidory, osusz. Zetrzyj na grubej tarce (lub posiekaj przez maszynkę do mięsa lub w kombajnie), usuń skórkę. Lub wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na owocach, zanurz je we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, łatwo usuń skórę. Zmiel w blenderze. Umyj i obierz cebulę. Pokrój w półpierścienie. Obierz czystą marchewkę nożem lub obieraczką do warzyw. Zetrzyj na grubej tarce lub tarce w stylu koreańskim.
Krok 3:
Jak prawidłowo czyścić makrelę? Umyj rybę. Odetnij ogon, płetwy, głowę. Wytnij i wypatrosz. Usuń czarny film od wewnątrz, ponieważ jest gorzki. Nie usuwaj skóry. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć rybę, odetnij filet z drugiej strony. Przemyć. Pokrój filety na równe kawałki (około 3-5 kawałków). Waga fileta do przepisu wynosi 4 kg.
Krok 4:
Ułóż starte pomidory, marchewkę i posiekaną cebulę na patelni. Dodaj sól, cukier, rafinowany olej słonecznikowy.
Krok 5:
Wymieszaj masę warzywną. Umieść na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę i 20 minut.
Krok 6:
Warzywa gotują się i zamieniają w dość gęsty sos.
Krok 7:
Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 8:
Wyślij filety rybne do masy warzywnej. Delikatnie wymieszaj zawartość i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Krok 9:
Wlej ocet do garnka i wymieszaj zawartość. Spróbuj posmakować. Jeśli uznasz to za stosowne, dodaj trochę więcej soli, octu i przypraw. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut i wyłącz.
Krok 10:
Przygotuj słoiki (500 ml). Umyj je dobrze sodą oczyszczoną. Włóż do zimnego piekarnika do góry nogami i podgrzewaj przez 15 minut w temperaturze 120 stopni. Ostudzić. Pojemniki można sterylizować nie tylko w piekarniku, ale w kuchence mikrofalowej lub nad parą. Ułóż gotującą się sałatkę rybną w słoikach.
Krok 11:
Umyj metalowe pokrywki sodą. Gotuj je przez 10 minut. Odcedź, pozwól im trochę ostygnąć. Zwiń słoiki pokrywkami. Odwrócić. Owinąć kocem i pozostawić (na około jeden dzień), aż całkowicie ostygnie.
Krok 12:
Przechowuj sałatkę rybną w puszkach w chłodnym miejscu (Piwnica lub lodówka). Konserwacja jest dobra jako dodatek do tłuczonych ziemniaków. Możesz również zrobić z niego pyszną zupę, nadzienie do naleśników, ciast. Ale po prostu z chlebem będzie pyszny. Smacznego!
przepis można uzupełnić. Pomidory można zmielić razem z papryką (na 4 kg pomidorów około 1 kg papryki). Z przypraw można dodać kolendrę, chmiel-suneli (do smaku).
taka sałatka rybna jest również przygotowywana z ryżem lub jęczmieniem perłowym. Ta opcja będzie bardziej satysfakcjonująca.
jeśli nie zamierzasz przechowywać sałatki rybnej przez długi czas i planujesz ją zjeść od razu, nie musisz sterylizować słoików i zwijać. Wystarczy zamknąć je czystymi plastikowymi pokrywkami. Przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g