makrela na zimę z warzywami, sałatka rybna

sałatka rybna z warzywami-pyszne i apetyczne przygotowanie! Taka makrela jest znacznie lepsza niż konserwy sklepowe, a nawet najdroższe. To prawda o milion procent! Smaczne, satysfakcjonujące, ekonomiczne i naturalne. Tak może być tylko w domu! Możesz podawać jako niezależną przekąskę lub w połączeniu z różnymi potrawami.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 20 % 4 g
108 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wybrać odpowiednią makrelę? Do konserw odpowiednie są świeżo mrożone lub świeże ryby. Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Tusza powinna być jednolitego srebrnego koloru, z ciemnymi paskami, bez uszkodzeń i żółtawych plam. Jak rozmrozić świeżo mrożone ryby? Umieść go wcześniej na dolnej półce lodówki. Nie rozmrażaj całkowicie. Mrożona makrela będzie wygodniejsza do krojenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepis wskazuje wagę obranych warzyw. Umyj dojrzałe i soczyste pomidory, osusz. Zetrzyj na grubej tarce (lub posiekaj przez maszynkę do mięsa lub w kombajnie), usuń skórkę. Lub wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na owocach, zanurz je we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, łatwo usuń skórę. Zmiel w blenderze. Umyj i obierz cebulę. Pokrój w półpierścienie. Obierz czystą marchewkę nożem lub obieraczką do warzyw. Zetrzyj na grubej tarce lub tarce w stylu koreańskim.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak prawidłowo czyścić makrelę? Umyj rybę. Odetnij ogon, płetwy, głowę. Wytnij i wypatrosz. Usuń czarny film od wewnątrz, ponieważ jest gorzki. Nie usuwaj skóry. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć rybę, odetnij filet z drugiej strony. Przemyć. Pokrój filety na równe kawałki (około 3-5 kawałków). Waga fileta do przepisu wynosi 4 kg.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż starte pomidory, marchewkę i posiekaną cebulę na patelni. Dodaj sól, cukier, rafinowany olej słonecznikowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj masę warzywną. Umieść na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę i 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa gotują się i zamieniają w dość gęsty sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij filety rybne do masy warzywnej. Delikatnie wymieszaj zawartość i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ocet do garnka i wymieszaj zawartość. Spróbuj posmakować. Jeśli uznasz to za stosowne, dodaj trochę więcej soli, octu i przypraw. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut i wyłącz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj słoiki (500 ml). Umyj je dobrze sodą oczyszczoną. Włóż do zimnego piekarnika do góry nogami i podgrzewaj przez 15 minut w temperaturze 120 stopni. Ostudzić. Pojemniki można sterylizować nie tylko w piekarniku, ale w kuchence mikrofalowej lub nad parą. Ułóż gotującą się sałatkę rybną w słoikach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj metalowe pokrywki sodą. Gotuj je przez 10 minut. Odcedź, pozwól im trochę ostygnąć. Zwiń słoiki pokrywkami. Odwrócić. Owinąć kocem i pozostawić (na około jeden dzień), aż całkowicie ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przechowuj sałatkę rybną w puszkach w chłodnym miejscu (Piwnica lub lodówka). Konserwacja jest dobra jako dodatek do tłuczonych ziemniaków. Możesz również zrobić z niego pyszną zupę, nadzienie do naleśników, ciast. Ale po prostu z chlebem będzie pyszny. Smacznego!

przepis można uzupełnić. Pomidory można zmielić razem z papryką (na 4 kg pomidorów około 1 kg papryki). Z przypraw można dodać kolendrę, chmiel-suneli (do smaku).

taka sałatka rybna jest również przygotowywana z ryżem lub jęczmieniem perłowym. Ta opcja będzie bardziej satysfakcjonująca.

jeśli nie zamierzasz przechowywać sałatki rybnej przez długi czas i planujesz ją zjeść od razu, nie musisz sterylizować słoików i zwijać. Wystarczy zamknąć je czystymi plastikowymi pokrywkami. Przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy