Kuymak Turecki

narodowe danie Tureckie-obfite i niezwykle smaczne! Turecki kuimak to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. W połączeniu ze świeżym aromatycznym chlebem zapewni zastrzyk energii i wigoru, a sytość potrawy nie pozwoli Ci pamiętać o jedzeniu aż do lunchu. Bogaty kremowy smak urozmaica śniadanie, pozwalając stworzyć niemożliwe z najprostszych produktów.
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 17 % 5 g
210 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

przygotowanie tradycyjnego tureckiego kuimaka będzie wymagało specjalnej patelni o małym rozmiarze z dwoma uchwytami. Jeśli nie, możesz użyć małego garnka z grubym dnem lub zwykłej patelni, ale jego dno również nie powinno być cienkie. Naczynia żeliwne są całkiem odpowiednie.

podgrzewamy patelnię na dużym ogniu i topimy w niej trochę śmietany. Dodaj mąkę kukurydzianą do już płynnego i rozgrzanego oleju. Aby danie było bardziej jednorodne, należy użyć drobno zmielonej mąki. Jeśli nie, zmielimy Duże, a nawet płatki kukurydziane na młynku do kawy.

ciągle mieszając, dusić mąkę kukurydzianą na maśle przez dwie minuty. Cienkim strumieniem i ciągle mieszając dodaj wodę do masy. Konieczne jest bardzo szybkie mieszanie, wtedy gotowe danie będzie jednorodne i bez nieprzyjemnych grudek. Doprowadzić masę do wrzenia.

ser Chechil dzieli się na włókna. Możesz wziąć dowolny inny rodzaj sera, ale jedynym warunkiem jest to, że powinien dobrze się rozciągać po stopieniu. Dodaj ser do duszącej mieszanki, kontynuuj gotowanie na małym ogniu i stale mieszaj. Rezultatem powinna być całkowicie jednorodna masa, która zostanie wyciągnięta podczas spuszczania z łyżki i mieszania.

gdy tylko masa utworzy długie nici podczas spuszczania z łyżki, przestajemy mieszać naczynie i pozostawiamy je na kilka minut w spokojnym stanie na małym ogniu. O gotowości potrawy można mówić, gdy tylko na jej powierzchni zaczną pojawiać się plamy masła. Zwykle ogólny proces gaszenia trwa 5-7 minut.

Turecki kuimak podawany na gorąco z bardzo świeżym chlebem. Danie nie wymaga przenoszenia do innych naczyń, najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie go na patelni.

smacznego i energicznego dnia pełnego osiągnięć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Chechil - 313   kcal/100g

Podobne przepisy