skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tradycyjnego tureckiego kuimaka będzie wymagało specjalnej patelni o małym rozmiarze z dwoma uchwytami. Jeśli nie, możesz użyć małego garnka z grubym dnem lub zwykłej patelni, ale jego dno również nie powinno być cienkie. Naczynia żeliwne są całkiem odpowiednie.
podgrzewamy patelnię na dużym ogniu i topimy w niej trochę śmietany. Dodaj mąkę kukurydzianą do już płynnego i rozgrzanego oleju. Aby danie było bardziej jednorodne, należy użyć drobno zmielonej mąki. Jeśli nie, zmielimy Duże, a nawet płatki kukurydziane na młynku do kawy.
ciągle mieszając, dusić mąkę kukurydzianą na maśle przez dwie minuty. Cienkim strumieniem i ciągle mieszając dodaj wodę do masy. Konieczne jest bardzo szybkie mieszanie, wtedy gotowe danie będzie jednorodne i bez nieprzyjemnych grudek. Doprowadzić masę do wrzenia.
ser Chechil dzieli się na włókna. Możesz wziąć dowolny inny rodzaj sera, ale jedynym warunkiem jest to, że powinien dobrze się rozciągać po stopieniu. Dodaj ser do duszącej mieszanki, kontynuuj gotowanie na małym ogniu i stale mieszaj. Rezultatem powinna być całkowicie jednorodna masa, która zostanie wyciągnięta podczas spuszczania z łyżki i mieszania.
gdy tylko masa utworzy długie nici podczas spuszczania z łyżki, przestajemy mieszać naczynie i pozostawiamy je na kilka minut w spokojnym stanie na małym ogniu. O gotowości potrawy można mówić, gdy tylko na jej powierzchni zaczną pojawiać się plamy masła. Zwykle ogólny proces gaszenia trwa 5-7 minut.
Turecki kuimak podawany na gorąco z bardzo świeżym chlebem. Danie nie wymaga przenoszenia do innych naczyń, najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie go na patelni.
smacznego i energicznego dnia pełnego osiągnięć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Chechil - 313 kcal/100g