skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić gulasz warzywny z wieprzowiną z kapustą i ziemniakami?
SOS.
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i ugotować do bardzo ugotowanego stanu (nie spuszczać wody). Uderz blenderem, aż stanie się płynnym puree.
2. Umyj pomidory, zrób nacięcia, a następnie zalej je wrzącą wodą. Zalej zimną wodą i zdejmij skórę. Usuń nasiona i przebij pomidory za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będą tłuczone.
3. Umyj i pokrój pory w pierścienie.
4. Umyj, obierz i pokrój paprykę na pół pierścienia, drobno posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pory, aż będą przezroczyste, a następnie dodaj paprykę i czosnek, lekko podsmaż. Następnie dodaj przecier ziemniaczano-pomidorowy, dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, na średnim ogniu, ciągle mieszając. Sos jest gotowy.
podstawa Dania.
1. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i lekko usmaż. Włożyć do naczynia do pieczenia i przykryć folią.
2. Umyj brokuły i kalafior i podziel na różyczki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedź i włóż do formy na mięso, lekko sól i pieprz. Całość polać sosem i krótko wymieszać. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C piec-25-30 minut. Skup się na swoim piekarniku! Danie jest gotowe.
SMACZNEGO!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g