kasza gryczana z wątróbką

obfita, krucha i aromatyczna kasza gryczana z wątróbką. Kasza gryczana z wątróbką to kompletne danie na lunch lub kolację. Możesz gotować zboża zarówno w rondlu, jak i na patelni. Najpierw musisz usmażyć warzywa, a następnie dodać wątrobę i płatki zbożowe. Kasza gryczana z wątróbką może być podawana do stołu z sałatką z kapusty i ziół lub po prostu z kawałkami warzyw. Smacznego!
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 52 % 13 g
114 kcal
IG: 23 / 77 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

jak zrobić kaszę gryczaną z wątrobą?

1. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj marchewki na grubej tarce.
2. Wlej olej roślinny do rondla, podgrzej i wlej warzywa. Dusić przez 7-10 minut.
3. Umyj wątrobę wodą, usuń folię i pokrój na duże kawałki.
4. Dodaj wątrobę do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
5. Dodaj umytą kaszę gryczaną. Posyp solą i czarnym pieprzem.
6. Wlej gorącą wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Do stołu podawaj kaszę gryczaną z wątrobą na gorąco. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy