skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kaszę gryczaną z wątrobą?
1. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj marchewki na grubej tarce.
2. Wlej olej roślinny do rondla, podgrzej i wlej warzywa. Dusić przez 7-10 minut.
3. Umyj wątrobę wodą, usuń folię i pokrój na duże kawałki.
4. Dodaj wątrobę do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
5. Dodaj umytą kaszę gryczaną. Posyp solą i czarnym pieprzem.
6. Wlej gorącą wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Do stołu podawaj kaszę gryczaną z wątrobą na gorąco. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g