domowe szproty z salaki

lubisz szproty? Spróbuj zrobić je w domu! Te domowe szproty są przygotowywane bardzo prosto, a ich smaku nie można odróżnić od sklepowych, okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo opłacalne.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 87 % 52 g
węglowodany 0 % 0 g
493 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

usuwamy głowę i brzuch ryby, myjemy rybę, usuwamy nadmiar płynu serwetką. Zaparzamy herbatę szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut.

sól i pieprz ryby. Rozłóż kilka kawałków liści laurowych na blasze do pieczenia. Układamy rybę na wierzchu lavrushki równymi warstwami, ostrożnie napełniamy ją powstałym liściem, bez zmywania przypraw. I równie ostrożnie dodaj olej roślinny. Potrzebuje tyle, aby ryba była prawie pokryta (nie całkowicie).
w razie potrzeby możesz dodać pokruszoną kostkę bulionową.
ryba powinna być duszona w 150C przez 1 godzinę i 30 minut. Płyn z niego wyparuje, ryba stanie się rumiana. Powinny pozostać tylko ryby i olej. Domowe szproty są gotowe! Muszą być schłodzone i podawane lub można je przenieść do słoika i przechowywać w lodówce. 
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g
  • Salaka - 125   kcal/100g

Podobne przepisy