skład / składniki
metoda gotowania
usuwamy głowę i brzuch ryby, myjemy rybę, usuwamy nadmiar płynu serwetką. Zaparzamy herbatę szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut.
sól i pieprz ryby. Rozłóż kilka kawałków liści laurowych na blasze do pieczenia. Układamy rybę na wierzchu lavrushki równymi warstwami, ostrożnie napełniamy ją powstałym liściem, bez zmywania przypraw. I równie ostrożnie dodaj olej roślinny. Potrzebuje tyle, aby ryba była prawie pokryta (nie całkowicie).
w razie potrzeby możesz dodać pokruszoną kostkę bulionową.
ryba powinna być duszona w 150C przez 1 godzinę i 30 minut. Płyn z niego wyparuje, ryba stanie się rumiana. Powinny pozostać tylko ryby i olej. Domowe szproty są gotowe! Muszą być schłodzone i podawane lub można je przenieść do słoika i przechowywać w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Salaka - 125 kcal/100g