skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić owsiankę w słoikach na zimę? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne Zboże. Ryż dobrze nadaje się do owsianki warzywnej, dobrze komponuje się z warzywami i sprawia, że owsianka jest lżejsza, najważniejsze jest, aby ryż był gotowany na parze, aby po obróbce cieplnej nie zamienił się w lepką owsiankę. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na średniej tarce.
Krok 2:
Obierz białą kapustę z górnych liści - zwykle są suche i brudne. Usuń łodygę z głowy. Pokrój kapustę w cienkie paski.
Krok 3:
Umyj paprykę, usuń rdzeń z nasionami, ponownie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go nożem w małe paski.
Krok 4:
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Jeśli używasz młodych warzyw, nie możesz usunąć skórki i rdzenia cukinii. Jeśli są stare, obierz je i usuń nasiona.
Krok 5:
Obierz i pokrój cebulę na połówki pierścieni.
Krok 6:
Umyj pomidory pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Jeśli skórka jest szorstka, usuń ją z pomidora, polewając je wrzącą wodą.
Krok 7:
Ryż spłucz do czystej wody. Gotuj do połowy ugotowanego w osolonej wodzie. Odcedź wodę, odstaw ryż na bok. W międzyczasie przygotuj słoiki do przedmiotu obrabianego. Weź małe (0,5 l) słoiki, aby słoik takiej owsianki był jedną porcją na lunch lub kolację. Opłucz słoiki pod bieżącą wodą i sodą i sterylizuj je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pokrywy należy również umyć i wysterylizować.
Krok 8:
Na patelni z grubym dnem umieść wszystkie warzywa na raz. Dodaj sól i cukier. Wymieszać. Postaw patelnię na ogniu i gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż do połowy ugotowane. Następnie wlej olej roślinny i ocet, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Włóż ryż do garnka z warzywami, wymieszaj. Wyłącz ogień, pozostaw rondel na kuchence na około 10 minut.
Krok 9:
Rozłóż owsiankę z warzywami w słoikach. Umieść słoiki w rondlu z wodą i szmatką na dnie, przykryj garnek pokrywką. Sterylizuj te słoiki przez około 10 minut. Przekręć słoiki na gorąco. Pozostaw je do ostygnięcia do góry nogami w temperaturze pokojowej. Nie musisz ich owijać, w przeciwnym razie ryż będzie się bardzo gotował, a warzywa staną się zbyt miękkie. Przechowuj słoiki w zimnej spiżarni do zimy. Smacznego!
aby słoiki z półfabrykatami cieszyły Cię przez długi czas, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia
o przygotowaniach na zimę.
bardzo wygodne przygotowanie: zimą pozostaje tylko otworzyć słoik, podgrzać, a obiad lub kolacja jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g