owsianka w słoikach na zimę

bardzo smaczne, bardzo szybkie, z prostych produktów, łatwe! Owsianka w słoikach na zimę okazuje się pyszna! Jest to jeden z najbardziej przydatnych preparatów - taką owsiankę można zabrać w drogę, do pracy. Wystarczy go otworzyć i podgrzać, aby uzyskać pełne, obfite danie!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 71 % 10 g
70 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić owsiankę w słoikach na zimę? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne Zboże. Ryż dobrze nadaje się do owsianki warzywnej, dobrze komponuje się z warzywami i sprawia, że owsianka jest lżejsza, najważniejsze jest, aby ryż był gotowany na parze, aby po obróbce cieplnej nie zamienił się w lepką owsiankę. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na średniej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz białą kapustę z górnych liści - zwykle są suche i brudne. Usuń łodygę z głowy. Pokrój kapustę w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, usuń rdzeń z nasionami, ponownie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go nożem w małe paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Jeśli używasz młodych warzyw, nie możesz usunąć skórki i rdzenia cukinii. Jeśli są stare, obierz je i usuń nasiona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój cebulę na połówki pierścieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Jeśli skórka jest szorstka, usuń ją z pomidora, polewając je wrzącą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ryż spłucz do czystej wody. Gotuj do połowy ugotowanego w osolonej wodzie. Odcedź wodę, odstaw ryż na bok. W międzyczasie przygotuj słoiki do przedmiotu obrabianego. Weź małe (0,5 l) słoiki, aby słoik takiej owsianki był jedną porcją na lunch lub kolację. Opłucz słoiki pod bieżącą wodą i sodą i sterylizuj je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pokrywy należy również umyć i wysterylizować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z grubym dnem umieść wszystkie warzywa na raz. Dodaj sól i cukier. Wymieszać. Postaw patelnię na ogniu i gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż do połowy ugotowane. Następnie wlej olej roślinny i ocet, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Włóż ryż do garnka z warzywami, wymieszaj. Wyłącz ogień, pozostaw rondel na kuchence na około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż owsiankę z warzywami w słoikach. Umieść słoiki w rondlu z wodą i szmatką na dnie, przykryj garnek pokrywką. Sterylizuj te słoiki przez około 10 minut. Przekręć słoiki na gorąco. Pozostaw je do ostygnięcia do góry nogami w temperaturze pokojowej. Nie musisz ich owijać, w przeciwnym razie ryż będzie się bardzo gotował, a warzywa staną się zbyt miękkie. Przechowuj słoiki w zimnej spiżarni do zimy. Smacznego!

aby słoiki z półfabrykatami cieszyły Cię przez długi czas, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.

bardzo wygodne przygotowanie: zimą pozostaje tylko otworzyć słoik, podgrzać, a obiad lub kolacja jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy