skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania gulaszu warzywnego. Lepiej jest przyjmować świeże warzywa, które wcześniej nie były mrożone. Jeśli używasz mrożonych warzyw, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Aby przygotować gulasz kalafiorowy, możesz użyć warzyw według własnych upodobań. Używam pomidorów we własnym soku pokrojonych bez skórki, jeśli używasz świeżych pomidorów, możesz dodać do nich 1 łyżeczkę. pasta pomidorowa.
Krok 2:
Aby zrobić gulasz warzywny, możesz wziąć głęboką patelnię lub garnek / patelnię z grubym dnem. Włóż patelnię do ognia, wlej olej roślinny i podgrzej. Cebulę, marchewkę, seler umyć i obrać. Posiekaj cebulę i seler, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Umieść pokrojone warzywa na patelni i podsmaż je razem, ciągle mieszając, aż cebula będzie przezroczysta.
Krok 3:
Umyj kalafior pod bieżącą zimną wodą. Odetnij łodygę i górne liście. Wytnij wszystkie kwiatostany i podziel je na mniejsze, jeśli chcesz, odcinając ich grubsze łodygi (czas gotowania może się wydłużyć, jeśli użyjesz ich do gotowania; odcinając je, możesz zrobić z nich bulion warzywny lub zupę). Dodaj kapustę i fasolę (pokroiłem) na patelnię i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 6-8 minut.
Krok 4:
Umyj cukinię pod bieżącą zimną wodą. Jeśli cukinia jest bardzo młoda, nie można wyciąć z nich skóry, w przypadku bardziej dojrzałych owoców wyciąć skórę. Obraną cukinię pokroić w kostkę. Dodaj pokrojoną cukinię do warzyw na patelni i kontynuuj duszenie pod przykryciem przez kolejne 6 do 8 minut.
Krok 5:
Jeśli do gotowania używa się świeżych pomidorów, to przed dodaniem ich do gulaszu warzywnego lepiej je obrać, wykonując nacięcie w kształcie krzyża u podstawy łodygi i umieszczając we wrzącej wodzie na kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory do warzyw na patelni. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj i kontynuuj duszenie gulaszu warzywnego pod przykryciem, aż warzywa będą gotowe.
Krok 6:
Gotowy gulasz warzywny podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie, które przyjemnie urozmaica obiad w zwykłe i bezmięsne dni. Serwując danie na stole, możesz posypać je posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g