skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować udane i smaczne danie z wątroby, przy zakupie należy zwrócić uwagę na wygląd produktu. Świeża wątroba wołowa ma bordowy kolor z fioletowym odcieniem. Powinien mieć cienki film.
lepiej jest ciąć wątrobę w stanie zamarzniętym, gdy nie jest zbyt zamarznięta, ale też nie do końca rozmrożona. Wtedy film jest z niego usuwany znacznie łatwiej.
moja wątroba, usuń z niej cały film, pokrój w małe kostki.
jeśli masz czas, możesz namoczyć wątrobę w mleku przez kilka godzin, co nada jej miękkość.
przepis na gotowanie wątroby z marynowanymi ogórkami początkowo wzbudził we mnie pewną niedowierzanie, ale wynik był mile zaskoczony. Wątroba okazała się niezwykłym smakiem. Spróbuj!
na patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż wątrobę, smaż przez 3 minuty mieszając.
obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do wątroby, wymieszaj. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
drobno posiekaj ogórki kiszone, Dodaj do wątroby, wymieszaj.
wymieszaj mąkę z wodą i śmietaną, aż znikną grudki. Wlać na patelnię, wymieszać.
zagotuj płyn, dodaj gałkę muszkatołową, bazylię, czysty drobno posiekany koperek, wymieszaj.
teraz możesz posolić wątrobę. Jest to również ważny punkt, musisz posolić wątrobę pod koniec gotowania.
dusić na małym ogniu pod pokrywką nie dłużej niż 10 minut. Duszona wątroba jest gotowa.
równolegle z wątrobą przygotowujemy przystawkę. Na przykład ryż.
do dekoracji najlepszym rozwiązaniem byłby ryż długoziarnisty na parze. Okrągły ryż nie będzie tutaj działał, ponieważ szybko wchłania płyn i skleja się. Ten ryż jest dobry do zapiekanek i płatków mlecznych.
aby ryż był kruchy, należy go bardzo dokładnie umyć kilka razy w zimnej wodzie. W ten sposób zmyjemy skrobię z ziaren ryżu, co wpływa na kruchość.
zanurz ryż we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i próbując ugotować ryż.
gotowy ryż kładziemy na sicie, myjemy wrzącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć.
ryż podgrzej na patelni z masłem przed podaniem.
podawaj duszoną wątrobę z gorącym ryżem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g