wątróbka z dodatkiem

świetna opcja na obfity lunch lub kolację! Wątroba z przystawką to proste, satysfakcjonujące, kompletne danie, które może nakarmić całą rodzinę bez dużych nakładów czasu. Wątroba jest przydatnym produktem, zawiera dużą ilość białka, aminokwasów. A co najważniejsze, jest bogaty w żelazo, dlatego jest szczególnie zalecany w przypadku anemii. Duszona wątroba wołowa łączy się z absolutnie każdym dodatkiem, czy to ziemniakami, kaszą gryczaną, makaronem czy duszonymi warzywami. Dobrym rozwiązaniem byłby również kruchy ryż. Wątroba nie powinna być duszona przez długi czas, wtedy okaże się delikatna i smaczna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 46 % 6 g
65 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby przygotować udane i smaczne danie z wątroby, przy zakupie należy zwrócić uwagę na wygląd produktu. Świeża wątroba wołowa ma bordowy kolor z fioletowym odcieniem. Powinien mieć cienki film.
lepiej jest ciąć wątrobę w stanie zamarzniętym, gdy nie jest zbyt zamarznięta, ale też nie do końca rozmrożona. Wtedy film jest z niego usuwany znacznie łatwiej.
moja wątroba, usuń z niej cały film, pokrój w małe kostki.
jeśli masz czas, możesz namoczyć wątrobę w mleku przez kilka godzin, co nada jej miękkość.
przepis na gotowanie wątroby z marynowanymi ogórkami początkowo wzbudził we mnie pewną niedowierzanie, ale wynik był mile zaskoczony. Wątroba okazała się niezwykłym smakiem. Spróbuj!
na patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż wątrobę, smaż przez 3 minuty mieszając.
obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do wątroby, wymieszaj. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
drobno posiekaj ogórki kiszone, Dodaj do wątroby, wymieszaj.
wymieszaj mąkę z wodą i śmietaną, aż znikną grudki. Wlać na patelnię, wymieszać.
zagotuj płyn, dodaj gałkę muszkatołową, bazylię, czysty drobno posiekany koperek, wymieszaj.
teraz możesz posolić wątrobę. Jest to również ważny punkt, musisz posolić wątrobę pod koniec gotowania.
dusić na małym ogniu pod pokrywką nie dłużej niż 10 minut. Duszona wątroba jest gotowa.

równolegle z wątrobą przygotowujemy przystawkę. Na przykład ryż.
do dekoracji najlepszym rozwiązaniem byłby ryż długoziarnisty na parze. Okrągły ryż nie będzie tutaj działał, ponieważ szybko wchłania płyn i skleja się. Ten ryż jest dobry do zapiekanek i płatków mlecznych.
aby ryż był kruchy, należy go bardzo dokładnie umyć kilka razy w zimnej wodzie. W ten sposób zmyjemy skrobię z ziaren ryżu, co wpływa na kruchość.
zanurz ryż we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i próbując ugotować ryż.
gotowy ryż kładziemy na sicie, myjemy wrzącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć.
ryż podgrzej na patelni z masłem przed podaniem.
podawaj duszoną wątrobę z gorącym ryżem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy