skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciecierzycę moczyć przez noc (co najmniej 6-8 godzin).
2. Gotuj ciecierzycę i ryż prawie do miękkości.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub półpierścienie.
3. Jeśli wziąłeś całe tusze kalmarów, należy je umyć, oczyścić, lekko ubić i pokroić na kawałki. Wolę wziąć pierścienie do takiego pilawu.
4. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i kalmary, smaż wszystko razem przez 5-7 minut.
5. Włóż cebulę i kalmary do kotła, połóż ciecierzycę na wierzchu , a następnie ryż.
6. Sól, dodaj przyprawy do smaku.
7. Napełnij wszystko wodą-tak, aby przykryła ryż. Nie potrzeba dużo wody, nie trzeba też mieszać.
8. Zamknij garnek pokrywką, gotuj wszystko razem, aż ryż będzie gotowy. Średnio zajmuje to 10-15 minut.
9. Pilaw wymieszać, posypać kawałkami boczku i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g