pilaw z kałamarnicą

kochasz pilaw, ale chcesz czegoś niezwykłego? Przygotuj go z kalmarami! Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, takim jak ja, z pewnością spodoba ci się ten przepis. Dobry sposób na urozmaicenie codziennego menu! Przepis jest bardzo prosty, jednak aby przygotować taki pilaw, musisz wcześniej namoczyć ciecierzycę. Pilaw może stać się całkowicie wegetariański lub chudy, jeśli nie włożysz do niego boczku przed podaniem.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 12 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 60 % 29 g
250 kcal
IG: 23 / 77 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 25 min

1. Ciecierzycę moczyć przez noc (co najmniej 6-8 godzin).
2. Gotuj ciecierzycę i ryż prawie do miękkości.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub półpierścienie.
3. Jeśli wziąłeś całe tusze kalmarów, należy je umyć, oczyścić, lekko ubić i pokroić na kawałki. Wolę wziąć pierścienie do takiego pilawu.
4. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i kalmary, smaż wszystko razem przez 5-7 minut.
5. Włóż cebulę i kalmary do kotła, połóż ciecierzycę na wierzchu , a następnie ryż.
6. Sól, dodaj przyprawy do smaku.
7. Napełnij wszystko wodą-tak, aby przykryła ryż. Nie potrzeba dużo wody, nie trzeba też mieszać.
8. Zamknij garnek pokrywką, gotuj wszystko razem, aż ryż będzie gotowy. Średnio zajmuje to 10-15 minut.
9. Pilaw wymieszać, posypać kawałkami boczku i świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy