risotto z pieczarkami i serem

słynne włoskie danie zachwyci cię każdego dnia! Risotto to jedna z najczęstszych potraw z ryżu wizowego w północnych Włoszech. Do tej pory popularność tego jedzenia bije wszelkiego rodzaju rekordy w całej Europie. Podobnie jak w przypadku wielu dań kuchni włoskiej. Przygotowanie risotto z grzybami i serem nie wymaga specjalnych umiejętności od gospodyni i zajmie trochę czasu, a także pozwoli zadowolić swoich bliskich i ukochanych pysznym daniem kuchni włoskiej. Pełny czas przygotowania tego przepisu kulinarnego wyniesie tylko półtorej godziny. A dla kobiet ściśle monitorujących swoją sylwetkę i lubiących liczyć kalorie izotto z grzybami i serem jest również idealne. W końcu zawartość kalorii w jednej porcji wyniesie tylko 200 kcal.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 55 % 17 g
156 kcal
IG: 24 / 76 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

jak zrobić risotto z pieczarkami i serem?
przejdźmy bezpośrednio do procesu gotowania. Weź cebulę i marchewkę, opłucz je i delikatnie obierz. Nawiasem mówiąc, aby łzy nie spływały z cebuli, umieść otwartą solniczkę przed deską do krojenia. Teraz pokrój warzywa na małe, zgrabne kawałki i umieść na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Smaż je, aż cebula stanie się złotobrązowa, a marchewki zaczną pokrywać się złotobrązową skórką. Dodaj wstępnie ugotowany ryż na patelnię i smaż, aż stanie się przezroczysty.
następnie wlej bulion mięsny na patelnię do ryżu i warzyw, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu do miękkości. Podczas duszenia ryżu wymieszaj starty parmezan z szafranem, a gdy będzie gotowy, dodaj do ugotowanego ryżu, wymieszaj i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty.
teraz zajmijmy się pomidorami i grzybami. Pokrój je na małe kawałki i usmaż na oleju roślinnym.
przed podaniem ułóż ugotowany ryż na płaskim talerzu i ładnie ułóż pomidory i pieczarki na wierzchu.
risotto z grzybami i serem jest gotowe! Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy